Mandag begynder endnu et drabssag, der fandt sted i 2020. En ung mand mistedet livet, og mandag skal den 30-årige tiltalte for første gang i retten og svare på, hvad han mener, der skete, den septemberaften sidste år.

Klokken var omkring 19.30, da et skud blev affyret. Det borede sig ind i mavesækken, og videre til tyndtarmen og en lang række andre vigtige organer.

Organerne blev betydeligt skadet, og en halv time senere blev den unge mand erklæret død på sygehuset. Han havde mistet for meget blod. Detaljerne fremgår det uhyggelige anklageskrift i sagen, som B.T. Aarhus har fået aktindsigt i.

Heri løftes sløret for første gang for, hvad politiet mener, der skete den 25. september 2020 i området omkring Kappelvænget 6 i Aarhus Vest, da en 21-årig mand mistede livet efter et skud i maven. Et drab, som en 30-årig mand er tiltalt for at stå bag, og som han risikerer op til 18 års fængsel for.

Han nægter sig skyldig.

Normalt er straffen for drab omkring 12 år, men fordi manden er tiltalt efter en særlig skærpende paragraf i straffeloven, §81b, så risikerer han, at straffen forhøjes med det halve, altså til 18 år. Det skyldes, at skuddene er affyret på et offentligt tilgængeligt sted.

Det fortæller specialanklager Dorthe Lysgaard, der kalder sagen 'meget alvorlig'.

»Det alvorligste er, at der er en, som er blevet slået ihjel. Det er jo et ungt menneske, som har mistet livet,« siger hun og fortsætter:

»Men når man skyder på åben gade, så vil der jo også være en risiko for, at der er andre, som bliver ramt. Det er derfor, at paragraf 81b er der. Det er politisk bestemt, at man vil lave strafskærpelser i disse sager,« forklarer hun.

Sådan ser området ud, hvor drabet skete. Foto: presse-fotos.dk
Sådan ser området ud, hvor drabet skete. Foto: presse-fotos.dk
Vis mere

I månederne efter drabet fremgik det, at politiet mente, at drabet skete i forbindelse med en bandekonflikt mellem en gruppering i Brabrand og en anden i boligområdet Trillegården, men dette fremgår ikke af anklageskriftet.

Det gør det derimod i et af de andre seks forhold, som den 30-årige tiltalt i, foruden drabet.

Heri fremgår det, at den 30-årige sammen med to andre mænd og flere 'uidentificerede gerningsmænd' med tilknytning til Trillegårdsgruppen, 15 dage tidligere, var en del af et voldeligt overfald på en parkeringsplads ved Rydevænget få hundrede meter fra der, hvor den 21-årige blev fundet.

Videomateriale viser, at overfaldet angiveligt fandt sted den 10. september omkring klokken 20.45.

Her spærrede den 30-årige sammen med de andre på stedet vejen for det, som anklagemyndigheden mener, var et medlem af Brabrandgruppen, da medlemmet forsøgte at køre fra parkeringspladsen.

Herefter steg en person ind i bilen, og beordrede ham til at returnere til parkeringspladsen og efterfølgende til at stige ud af bilen, imens han pegede på ham med en kniv.

Og så blev han både slået og sparket adskillige gange på kroppen og i hovedet samtidig med, at han også blev stukket flere gange med en kniv.

Alt sammen noget, som anklagemyndigheden mener, at den 30-årige tog del i.

De mener ikke, at der er sammenhæng mellem drabet på den 21-årige og episoden på parkeringspladsen, men de mener, at den 30-årige er en del af Trillegårdsgruppen.

Modsat epsioden på Kappelvænget, der endte i drab, så mener de, at episoden på parkeringspladsen kan have været med til at fremkalde en voldelig konflikt med brug af skydevåben mellem de to rivaliserende bandegrupperinger Brabrandgruppen og Trillegårdsgruppen.

Noget, som kan gøre, at man kan forhøje straffen med markant, hvis det kan bevises.

»Som tiltalen er, så er der også lagt op til, at der er nogle rivaliserende grupperinger. Altså at der ligesom er en bandekonflikt under opsejling, men det er der ikke i forholdet om drabet,« siger specialanklager Dorthe Lysgaard og forsætter:

»Men i og med, der ligger nogle tanker om, at der er et bandetilhørforhold, så er det jo også noget, som får betydning i forhold 1 (forholdet om drabet, red.),« påpeger hun.

To mænd er allerede blevet idømt henholdvist et år og to måneder og 10 måneder for at være en del af overfaldet på parkeringspladsen, men de blev ikke dømt efter den strafskærpende bandeparagraf 81a, som gør, at straffen kan forhøjes med op til det dobbelte, da retten ikke mente at overfaldet var egnet til at kunne starte en konflikt mellem grupperingerne.

Anklagemyndigheden er uenig i den vurdering og har derfor anket sagen til Landsretten.

Nævningesagen mod den 30-årige mand begynder den mandag den 25. oktober.

Der er afsat ni retsdage, og der forventes at falde dom den 18. november.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at den 30-årige idømmes forbud mod at færdes og opholde sig i Aarhus Kommune.

Den 30-årige nægter sig skyldig i alle forholdene, oplyser hans forsvarsadvokat Jørn Brandenhoff Schmidt.