Der var drabet på 18-årige Cecilie Næblerød under en gymnasiefest. Der var også drabet på den 48-årige familiefar Henrik Bjerremand Christensen. Så var der drabet på 85-årige Gerda Møller ved det årlige karneval.

Og så er der drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

Der er få drab, der som mordet på Mia har lagt sig som en tung dyne over hele Aalborg. Ja, måske endda hele Nordjylland.

For med 1.500 henvendelser til Nordjyllands Politi om sagen er der vel ikke den nordjyde, der ikke har fulgt med i eftersøgningen af Mia, anholdelsen af de to sigtede 36-årige mænd og politiets jagt på at klarlægge deres færden i de skæbnesvangre timer, hvor politiet ved, at Mia har været sammen med de formodede gerningsmænd, men hvor de ikke ved, hvad der er hændt hende.

I denne artikelserie gennemgår vi de drab, der har grebet Aalborg.

28. oktober 2007 vågner Aalborg op til en yderst voldsom drabssag.

Den 48-årige familiefar og musiklærer Henrik Bjerremand Kristensen bliver fundet dræbt ved Aalborg Stadion.

Ligesom Mia Skadhauge Stevn er Henrik Bjerremand Kristensen på vej hjem fra en bytur, da han ved stadionet blev passet op af gerningsmanden.

Et møde, der skal vise sig at blive skæbnesvangert for den 48-årige.

Ligesom med Mia-sagen påvirker drabet på Henrik Bjerremand Kristensen aalborgenserne. Hurtigt bliver der lagt blomster ved Aalborg Stadion.
Ligesom med Mia-sagen påvirker drabet på Henrik Bjerremand Kristensen aalborgenserne. Hurtigt bliver der lagt blomster ved Aalborg Stadion. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Han bliver nemlig tæsket ihjel.

Ligesom med Mia-sagen er mediedækningen massiv. For hvem har – som det bliver beskrevet i medierne – trampet Henrik Bjerremand Kristensen ihjel?

Det er i sig selv en voldsom og bestialsk sag. Men efterhånden som sagens detaljer udfolder sig, bliver den mere og mere makaber.

For gerningsmanden, Rasmus Popenda, er bare 15 år gammel.

En 15-årig, der endda har filmet drabet på Henrik Bjerremand Kristensen på sin mobiltelefon. En optagelse, som den 15-årige laver, efter han slæber det 48-årige livløse offer hen til en lygtepæl, så der er lys nok til optagelsen, fremgår det senere i retten.

Dødsvideoen videresender han efterfølgende gavmildt til flere kammerater i sin vennekreds.

Tilsyneladende er den 48-årige familiefar blevet offer for et helt umotiveret og uprovokeret overfald, der er sket i en alkohol- og amfetaminrus.

I byretten får Rasmus Popenda fire års fængsel for vold med døden til følge.

Men dommen bliver anket af familien, og i landsretten idømmes den 15-årige syv års fængsel for manddrab.

Sagen skal også vise sig at blive en pine for de sociale myndigheder.

15-årige Rasmus Popenda dræbte Henrik Bjerremand Kristensen og filmede dødsøjeblikket på sin mobiltelefon.
15-årige Rasmus Popenda dræbte Henrik Bjerremand Kristensen og filmede dødsøjeblikket på sin mobiltelefon. Foto: Morten Nøhr Mortensen
Vis mere

Undertegnede arbejdede selv som pædagog i Aalborg Kommune, da sagen rullede. Og den vakte furore og snak blandt pædagogerne.

For den 15-årige gerningsmand er ikke ukendt af socialforvaltningen i kommunen, og i TV 2-programmet 'Den sorte Box' skildres det, hvordan Aalborg Kommune har overhørt talrige underretninger.

Den daværende rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i kommunen, Mai-Britt Iversen (S), indrømmer et år efter Henrik Bjerremand Kristensens død, at kommunen burde have grebet ind tidligere.

For Rasmus Popenda vokser op i et hjem med alkoholmisbrug, og allerede som 11-årig beder han selv om at blive fjernet, beskriver TV 2 i programmet.

Men kommunen gør intet, og Rasmus Popenda udvikler selv et stofmisbrug og starter en voldelig løbebane, der kulminerer i drabet på den 48-årige familiefar.

28. oktober bliver Henrik Bjerremand Kristensen fundet død for enden af en sti, der fører hen til Aalborg Stadion. Først troede politiet, han var blevet skudt. Det viste sig, han var blevet tævet til ukendelighed af en 15-årig, der filmede drabet med sin mobiltelefon. Her er politiets teknikere i gang med arbejdet på gerningsstedet.
28. oktober bliver Henrik Bjerremand Kristensen fundet død for enden af en sti, der fører hen til Aalborg Stadion. Først troede politiet, han var blevet skudt. Det viste sig, han var blevet tævet til ukendelighed af en 15-årig, der filmede drabet med sin mobiltelefon. Her er politiets teknikere i gang med arbejdet på gerningsstedet. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det er dog ikke den eneste gang, Rasmus Popenda stifter bekendtskab med retssystemet.

Blot syv måneder efter han bliver løsladt for drabet på Henrik Bjerremand Kristensen, sidder han igen på anklagebænken.

De pårørende til Henrik Bjerremand Kristensen har sjældent udtalt sig om sagen, men det gjorde de alligevel, da Rasmus Popenda bliver dømt på ny.

»Det kommer ikke bag på os. Sådan en som ham er jo tabt. Vi orker ikke tænke mere på det og snakke mere om det. Det er over seks år siden, og sagen er afsluttet for os,« sagde moderen til den dræbte, Henny Kristensen, i 2013 til B.T.

Rasmus Popenda fik i byretten fire års fængsel for vold med døden til følge. Det blev i landsretten omstødt til manddrab, hvor han fik syv års fængsel.
Rasmus Popenda fik i byretten fire års fængsel for vold med døden til følge. Det blev i landsretten omstødt til manddrab, hvor han fik syv års fængsel. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Også broderen til den dræbte, Lars Kristensen, sagde dengang til B.T.:

»Jeg håber selvfølgelig ikke, at han laver noget tilsvarende, og nogen skal igennem noget tilsvarende som os. Jeg vil ikke rigtig forholde mig til straffen, jeg har min personlige mening, men den holder jeg for mig selv.«

Du kan læse første del i serien, der handler om drabet på Hasseris Gymnasium, hvor den bare 19-årige Cecilie Næblerød blev dræbt, her.