Lyt til artiklen

Mindst fem vidner har fortalt, at de blev presset af en lokal imam til at pege på deres 30-årige ven som gerningsmanden bag et skuddrab i det vestlige Aarhus 25. september sidste år. Alligevel er den 30-årige torsdag blevet kendt skyldig i drabet.

Tilhørsrækkerne i det store retslokale i Retten i Aarhus på Vestre Allé var fyldt op med familie til både den tiltalte og den afdøde 21-årige, da skyldkendelsen blev læst op af dommer Anne Segato. Mellem dem sad flere betjente.

Haben Kahsai kendes skyldig i syv ud af de otte forhold, som han er tiltalt for, og mest iøjnefaldende drabet på den 21-årige mand, som ligesom ham selv kommer fra Trillegården i det vestlige Aarhus, og han samtidig har mange fællesvenner med.

Haben Kahsai, der kom til Danmark fra Eritrea i det nordlige østafrika som femårig, har hele vejen igennem retssagen nægtet sig skyldig i skuddrabet, men alle dommere og fem ud af seks nævninge var enige: skyldig.

Retten mente nemlig ikke, at vidnernes forklaringer, som er blevet afgivet skiftevis i Retten i Aarhus, om at imamen skulle have presset dem psykisk til at angive ham, var troværdige.

»Han fortæller mig, at det er Haben, der har gjort det. Hvis vi ikke går ind og vidner, så ryger vi direkte i helvede og får et langt og ulykkeligt liv,« lød det fra det første af vidnerne, som trak sin forklaring tilbage i Retten.

Troværdige mente retten derimod, at deres forklaringer var, da de 8. oktober 2020 efter den 21-åriges begravelse henvendte sig på politigården i Aarhus og pegede på, at det var Haben Kahsai, som skød deres 21-årige ven 25. september sidste år.

Et drab, som angivelig fandt sted omkring klokken 19.30 uden for Kappelvænget 6 under en fællesspisning i lokalområdet.

Foruden drabet på den 21-årige er den 30-årige dømt for at have været i besiddelse af et skydevåben på offentlig tilgængeligt sted og på samme sted at have slået en anden mand med pistolens skæfte.

Slag, som gjorde, at manden fik flere skader i ansigtet.

Haben Kahsai har tidligere erkendt, at der var håndgemæng mellem dem, men har fortalt, at det skete i nødværge og med hænderne. Det mente retten dog ikke var tilfældet, og han blev derfor dømt skyldig.

Den 30-årige var desuden tiltalt for, sammen med to andre mænd og flere 'uidentificerede gerningsmænd' med tilknytning til Trillegårdsgruppen, 15 dage tidligere at have været en del af et voldeligt overfald på en parkeringsplads ved Rydevænget.

Et forhold, som to mænd allerede er dømte for, men dette forhold mente retten ikke, at bevisbyrden var løftet for, og han blev der frikendt for at skulle have været en del af det.

Retten skal nu votere omkring strafudmålingen.

Anklagemyndigheden siger, at de vil gå efter fængsel på livstid og dertil et opholdsforbud i Aarhus Kommune.

»Helt overordnet er anklagemyndighenden påstand fængsel på livsstil og et opholdsforbud i Aarhus Kommune i 10 år,« lød det fra specialanklager Dorthe Lysgaard, efter skyldskendelsen var læst op.

Det skyldes, at han er dømt efter en særlig skærpende paragraf i straffeloven, som gør, at straffen skal overhøjes med op til det halve. Normalt er straffen for drab isoleret omkring 12 år.

Forventningen er, at der falder dom torsdag eftermiddag.

B.T. Aarhus følger sagen.