En 27-årig nordjysk mand er blevet tiltalt for at have planlagt og forberedt skyderi på en eller flere skoler i Nord- og Østjylland, oplyser Nordjyllands Politi.

Manden blev anholdt i december sidste år og har siden april været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

»Det er en særdeles alvorlig sag. Vi mener, at den 27-årige mand har udført adskillige forberedelseshandlinger med forsæt til at begå drab, herunder har han anskaffet sig skydevåben og skarp ammunition.«

»Det er vores opfattelse, at han af personlige årsager ville udføre skyderi på en eller flere skoler i Nordjylland eller Østjylland,« siger specialanklager Kim Kristensen, Nordjyllands Politi.

Kim Kristensen oplyser til B.T., at der er tale om en dansk mand.

Anklagemyndigheden i Nordjylland har nu rejst tiltale mod manden.

Retssagen begynder ved Retten i Aalborg 17. januar. Der er berammet fem dage til sagen.

Ifølge tiltalen har manden fra 2015 og frem til 2020 planlagt at dræbe personer på skole og lignende institutioner i Nord- og Østjylland. Hvor mange skoler der er tale om, fremgår ikke.

Den samlede tiltale mod manden omfatter forsøg på manddrab, ulovlig våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder og overtrædelse af våbenbekendtgørelsen.

»Der er rejst tiltale for, at han som forberedelseshandling har foretaget søgninger på nettet om våben og specifikt om skoler i Nord- og Østjylland.«

»Derudover er han tiltalt for at have anskaffet sig pistoler og ammunition samt tilladelse hertil, fragtet en skarpladt pistol rundt i det offentlige rum samt anskaffet sig taktisk beklædning og et køretøj til brug for skyderiet,« siger specialanklager Kim Kristensen.

B.T. har spurgt Kim Kristensen om, hvor mange skole den tiltalte havde planlagt skyderi mod, hvor langt i udførelsen han var, samt om han gik efter bestemte klassetrin.

Af hensyn til efterforskningen har Kim Kristensen dog ikke kunnet oplyse dette. Heller ikke, hvad der fik politiet på sporet af manden.

Sagen vil køre som nævningesag – og anklagemyndigheden går efter, at den tiltalte skal dømmes til anbringelse på psykiatrisk afdeling.

Den tiltalte nægter sig skyldig i anklagen.