I fire år har hun levet med sin dødsdom og er sjældent afklaret med den. Men to gange om året sendes 78-årige Ritt Bjerregaard ud i en tilstand, som hun gruer mere end noget andet.

»Det er en stor belastning,« siger hun med alvor i øjnene.

»At skulle scannes er altid en belastning. I sig selv er det ingenting, men det er dét at få at vide, om der er sket noget, der er slemt. Det er virkelig ubehageligt.«

»Når tiden nærmer sig, så har jeg det ikke så godt. Det udløser en nervøsitet og en bekymring hver gang,« siger hun om de halvårlige tjek, der skal afsløre, om kræften har bredt sig og dermed har rykket hendes udløbsdato tættere på. En uvished, hun igen i november kastes ud i.

Som hun beskriver i sin nye biografi 'Udenfor', fylder kræften ikke meget i hendes daglige liv. Men den har sat sine spor.

»Jeg er jo så heldig, at ikke kan mærke kræften. Jeg har ikke ondt, jeg skal ikke spise nogen piller. Så jeg kan fungere og have det godt,« uddyber Ritt Bjerregaard.

»Selvfølgelig kan jeg godt mærke, at jeg ikke har så mange kræfter som før. Måske er det kræften. Måske er det alderen. Jeg er trods alt 78,« smiler hun.

Ritt Bjerregaard erkender, at det uden tvivl også hjælper at have et lyst sind, og hun lægger ikke skjul på, at venner, veninder og ægtemanden Søren Mørch betyder alt for hende.

Anne Linnet er en af Ritt Bjerregaards mange venner, og den tidligere politiker lægger ikke skjul på, at vennerne er med til at give hende styrke.
Anne Linnet er en af Ritt Bjerregaards mange venner, og den tidligere politiker lægger ikke skjul på, at vennerne er med til at give hende styrke. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Ikke mindst under sit sygdomsforløb har hun været rørt over den varme og betænksomhed, som de har overøst hende med.

»Deres støtte betyder uendeligt meget. At være omgivet af folk, der vil mig det godt, er med til at give mig den robusthed og styrke, som jeg har,« siger hun med taknemmelighed i stemmen.

For selv om Ritt Bjerregaard ser ukuelig ud udenpå, har hun været hudløst ærlig om, hvordan hun havde det indeni.

»Jeg er sej,« bekræfter hun med et lunt glimt i øjet, »men jeg kan også være svag og lille. Mine venner har set mig ligge dér fuldstændig smattet ud i en hospitalsseng. De ved godt, hvordan jeg også kan være.«

Det er dog ikke kun vennerne og familien, der får del i Ritt Bjerregaards åbenhed. Hun taler lige ud af posen om sin sygdom. Og det er helt bevidst.

For selv om der jævnligt sættes fokus på kræft, blandt andet under den årlige 'Knæk cancer'-uge, er det ifølge Ritt Bjerregaard stadig alt for tabubelagt.

»Jeg tror, at det kan hjælpe rigtig mange mennesker, der får kræft, at de taler om det. I stedet for selv at gå med det og været knuget, så snak med familie og venner om det,« siger hun og fortsætter:

»At få det ud og give det et sprog, tror jeg gør det nemmere at leve med,« lyder hendes råd til andre.

Arkivfoto fra 2007 af Ritt Bjerregaard og hendes Søren Mørch, som hun har været gift med siden 1966.
Arkivfoto fra 2007 af Ritt Bjerregaard og hendes Søren Mørch, som hun har været gift med siden 1966. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

Selv har hun – ud over vennerne – lænet sig utrolig meget op ad sin mand, Søren Mørch.

Ægteskabet med ham er – sammen med politiske mærkesager som kvinde- og miljøkampen – noget af det, hun er mest stolt af i sit liv.

»Jeg er rigtig glad for, at Søren og jeg har haft guldbryllup, at vi stadigvæk er gift og har hinanden. Det spiller en stor rolle for mig,« siger hun med et smil.

»Søren er snart 86 år, så det er jo ret enestående. Men vi bliver begge gamle og ved godt, at livet er ved at rinde ud. Så vi nyder det, som vi kan have sammen.«