48 produkter.

Det er så mange produkter i Christian Bitz' stelserie, som keramiker Kasper Würtz mener krænker hans ophavsret – en krænkelse, der skal koste én million kroner.

Det fremgår af den stævning, som han i marts sendte i retning af ernæringseksperten og dennes grossist, F&H Holding A/S.

En stævning, der kommer oven i den juridiske kamp, de to parter har udkæmpet siden 2016.

Dengang valgte Kasper Würtz at stævne Christian Bitz og F&H, fordi han mente, de med fire af deres produkter brød hans ophavsret.

Siden da har både Sø- og Handelsretten samt Østre Landsret givet Kasper Würtz medhold, men Christian Bitz og F&H er ikke enige i dommene og vil have sagen prøvet ved Højesteret.

Om sagen når så langt, vides endnu ikke.

Men med den nye stævning ser det altså ud til, at hele det juridiske tovtrækkeri kan starte forfra – og denne gang er det med markant flere produkter, som domstolen skal tage stilling til.

Christian Bitz og F&H afviser at have kopieret Kasper Würtz.
Christian Bitz og F&H afviser at have kopieret Kasper Würtz. Foto: Malene Anthony Nielsen
Vis mere

Kasper Würtz har tidligere fortalt til B.T., at den oprindelige sag, og den mulige udsigt til en tur i Højesteret, har efterladt ham udbrændt. Derfor er det også nærliggende at spørge ham, hvorfor han orker at starte helt forfra med 48 nye produkter.

»Jeg har forsøgt at få det her stoppet, og de er fortsat med at lave de her ting. Jeg mener, at det er en krænkelse, og den er ikke blevet mindre, fordi vi har fået medhold i, at de centrale dele af Bitz-stellet er kopier,« siger han til B.T.

På listen over de 48 produkter findes de fleste i Würtz' sortiment, men der er også 'Bitz-modeller, som prydes med Würtz’ utryk, men hvor der ikke findes tilsvarende model/form hos Würtz,' som der står i stævningen.

Dette gælder blandt andet en salt- og peberkværn samt en tekande.

»Det er rigtigt, at jeg ikke laver en salt- og peberkværn; det er hylsteret til kværnen, jeg ser et problem i. Det handler om det udtryk, der er i tingene. Det er det, sagen har handlet om. Det at keramikken bliver forvekslet. Folk tror, at det, jeg laver, det er Bitz, og omvendt.«

Fra F&Hs side stiller man sig uforstående over for den nye stævning, såvel som dommene i den allerede verserende sag.

'F&H afviser at have kopieret produkter fra K. H. Würtz. Sager om påstået plagiering bør handle om, hvorvidt produkterne ligner hinanden. Det gør de ikke, og det fremgår tydeligt af billederne. Østre Landsret har afgjort, at K. H. Würtz ikke har ophavsret på glasurudtrykket, og derfor virker det absurd, at K. H. Würtz nu mener, at vores salt- og pebersæt, vores køkkenrulleholder, vores vinkøler, vores tapastallerken m.fl. fra Bitz-serien krænker hans ophavsret, da han ikke har de produkter i sit sortiment. Vi kan jo umuligt have kopieret noget fra K. H. Würtz, når det ikke findes,' forklarer de i et skriftligt svar til B.T. og uddyber:

»Udtrykket i vores Bitz-design er udviklet efter langvarige analyser af det internationale marked for keramik og rammer en stil, der er efterspurgt i tiden. Formen er skabt efter en langvarig udviklingsproces, der har taget udgangspunkt i et stel fra vores producent, og da hverken F&H eller vores samarbejdspartner har kopieret noget fra K. H. Würtz, håber vi derfor, at Højesteret vil tage sagen op, da denne sag har principiel karakter.«

Christian Bitz og F&H satser på at få den oprindelige sag fra 2016 for Højesteret.
Christian Bitz og F&H satser på at få den oprindelige sag fra 2016 for Højesteret. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Af stævningen fremgår det, at Kasper Würtz ønsker, at Christian Bitz og F&H af Sø- og Handelsretten får forbud mod at sælge og markedsføre produkterne, tilbagekalder de produkter, der allerede er solgt, og endelig destruerer dem – for egen regning.

Han ønsker derudover 1.000.000 kroner i godtgørelse.