Et langt liv med fest og stoffer var ved at ødelægge Jesper 'Jokeren' Dahl, der var nødt til at blive voksen, både for sin egen og for sin families skyld.

»Jeg var kommet til et sted, hvor jeg ikke kunne holde det ud mere, hvor jeg var nødt til at finde en løsning. Jeg var et bundløst hul, man bare kunne falde ned i,« siger Jesper Dahl til B.T.

I en ikke så fjern fortid var Jokeren nærmest synonym med fest og farver og var notorisk kendt for sit - til tider offentlige - forbrug af hårde stoffer. Men rebellen fra havnen har skiftet kokainen ud med Ritalin, showbiz-kæresterne ud med en kæreste, der er gynækolog, og den vilde ungdom ud med det, der for en musiker nærmer sig det mondæne voksenliv.

Og i voksenlivet har Jesper Dahl fundet noget indsigt og noget forløsende, og han har taget et opgør med den hårde facade, der uundgåeligt opbygges i kombinationen af et stofmisbrug og en rockstjerne-status.

»Det er jo klart, der sker forskellige ting. Der er opture og nedture, man bliver kendt, man går på røven, du ved. Det er den rutsjebanetur, som livet er. Men bliver man slynget rundt i rutsjebanen, eller har man selv bygget den?« spørger han retorisk.

»Efter jeg fik identificeret, hvad der var galt med mig og fik min ADHD-diagnose og medicinen, er det blevet meget lettere at forstå og håndtere livet. Det har måske også noget med min alder at gøre - at jeg sagtens kan tage mine parader ned. Man kan blive så hård, at man bliver træt af sig selv.«

De nedslag i Jesper Dahls liv, som hver af Jokerens plader symboliserer, har før tegnet et billede af livet i overhalingsbanen, hvor ungdommens festkultur dominerede det æstetiske og lyriske udtryk.

Men også her har voksenlivet og det sociale ansvar, som ofte følger med alderen, gjort sit indtog og påvirket Jesper Dahls kreative musikunivers.

»Magi findes jo i virkeligheden på den måde, at en ikke fysisk ting som en tanke, det metafysiske, spirituelle, bliver til noget fysisk. På den måde kan man manifestere ting ved, at tanker bliver til ord, som bliver til handling.«
»Magi findes jo i virkeligheden på den måde, at en ikke fysisk ting som en tanke, det metafysiske, spirituelle, bliver til noget fysisk. På den måde kan man manifestere ting ved, at tanker bliver til ord, som bliver til handling.« Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Fordi jeg er voksen, så mener jeg også nogen voksenting. Nu rapper jeg om bandekonflikterne i København og om hele den der Tupac-romantisering af bandemiljøet - hvor man glorificerer vold og penge,« siger han og rynker panden.

»Men børnene vil jo bare have tryghed og kærlighed. Både min datter og min nevø og niece, som bor på Nørrebro, bliver påvirket af det. Det er en del af deres virkelighed,« siger han, stopper op og fortsætter så:

»Så er det jo klart, vi er jo de voksne, og så må vi også forholde os til de ting på en måde, som vi selv kan stå inde for. Man kan jo ikke være rebel hele sit liv.«

Men hvad sker der med rebellen, når hans jagtmarker asfalteres af voksenlivets prioriteter, kærligheden til familien og medicin? Forsvinder den kraft, der skabte Jokeren med rebellens ustyrlige vanvid?

Interview med Jesper Dahl, bedre kendt under kunstnernavnet Jokeren.
Interview med Jesper Dahl, bedre kendt under kunstnernavnet Jokeren. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Bare fordi jeg lever et roligere liv, betyder det ikke, at min person er blevet mindre. Tværtimod får man mere energi til at lave flere ting og være mere kreativ, men også at nyde at slappe af.«

Jesper Dahl smiler.

»Min familie er så glad for, at de kan begynde at kende mig igen. Min søster har sagt, at hun har fået den bror tilbage, som hun mistede, da jeg begyndte at drikke og tage stoffer som 12-14-årig,« afslutter han.

Jokeren er aktuel med sit femte album, 'Glædesbringeren'.