I mange år var Jokeren afhængig af kokain, som påvirkede både hans liv og hans tegnebog. I dag betaler staten for hans misbrug, joker rapperen, der fik en adhd-diagnose i 2017.

Jokeren - med det borgerlige navn Jesper Dahl - havde i årevis haft et kokain-misbrug, da han i foråret 2017 fik en adhd-diagnose, og alt pludselig stod klart for ham. Ifølge rapperen havde det hele tiden været hans voksen-adhd, der var skyld i hans kærlighed til det hvide pulver.

Men er adhd en diagnose, 'eller er det bare måden, jeg er på', spørger Jesper Dahl, der til Vice fortæller, at han nu bare har skiftet kokainen ud med adhd-medicinen Ritalin.

Og det kan både have sine fordele og ulemper, fortæller han til mediet.

»Alt er jo en knap, man kan skrue op og ned på, så hvis det bliver et problem, skal man nok gøre noget ved det. Men det har da hjulpet på mine regninger – før i tiden smed jeg 20 lapper (slang for tusindkronesedler, red.) om måneden på coke. Nu får jeg speed af staten til 200 kroner i stedet for,« siger Jesper Dahl til Vice.

Jesper Dahl har aldrig lagt skjul på, at han nyder at tage en bane coke, men i 2015 tog han den et skridt videre, da han gæstede Aftenshowet på DR1 og åbent fortalte, at han var på stoffer i netop dette øjeblik.

»Både lovlige og ulovlige. Jeg har ligget med influenza, så jeg har blandt andet taget nogle Panodil. Nikotin. Koffein, alkohol…og så har jeg også taget en streg kokain,« sagde han på direkte tv.

Siden har han fået sin adhd-diagnose og har lagt de ulovlige stoffer på hylden. Det resulterede i en depression.

»Så blev jeg korrekt medicineret og lagde alt kokain og vodka bag mig, men i løbet af nogle måneder forsvandt alt glæde. Jeg har haft en falsk glæde inde i hovedet tidligere, så at jeg får en depression lige i den her uge, er helt naturligt, der er bare ikke noget fedt, man kan gøre ved det, andet end at lægge sig ned,« fortalte Jesper Dahl i forbindelse med sin deltagelse i Vild med Dans, hvor depressionen spændte ben for hans træning og dermed sendte ham ud af konkurrencen.

Jokeren alias Jesper Dahl og Mie Martha Moltke til Vild med Dans i 2017.
Jokeren alias Jesper Dahl og Mie Martha Moltke til Vild med Dans i 2017. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

I ti år havde TV 2 - ifølge Jesper Dahl - spurgt, om han ville deltage i danseshowet. Men først i 2017, da han havde fået sin diagnose, var han klar på udfordringen.

»Nu er jeg korrekt medicineret, så mit liv ser helt anderledes ud. Det føles lidt som et mirakel. Men det er lidt ærgerligt, at jeg først skulle finde ud af det nu, for jeg forstår mit liv meget bedre, alt fra min skolegang til mit voksenliv giver mening for mig,« sagde han i den forbindelse.

44-årige Jesper Dahl, der fik sit gennembrud i rapgruppen Den Gale Pose, bor på Frederiksberg med sin kæreste Cindie Buus og sin 10-årige datter Chili Talulah, som han har fra forholdet med Kamilla Bryndum.

Jesper Dahl og kæresten Cindie Buus.
Jesper Dahl og kæresten Cindie Buus. Foto: THISTED, JAMES ALEXANDER
Vis mere