Med 15 år på kendthedskontoen har han prøvet lidt af hvert og lært at leve med det meste. Men at det i disse tider kræver et hårdført panser, når shitstormene blæser ind over én, lægger den garvede nyhedsvært ikke skjul på.

»Tonen kan være utrolig rå, og det tror jeg handler om, at folk kan lukke så meget lort ud på de sociale medier uden at stå til ansvar for det og uden at stå ansigt til ansigt med den, de i virkeligheden sviner til,« siger Johannes Langkilde.

Senest var det især hans kollega på 'Aftenshowet' Mette Bluhme Rieck, der var skydeskive for det frådende menneskehav i forbindelse med et interview med Jes Dorph-Petersen.

»Det er udtryk for mennesker, der føler, at de kan tillade sig at skrive nærmest hvad de tænker uden konsekvenser. Når man hælder al sin galde ud på de sociale medier, glemmer man, at der sidder mennesker i den anden ende.«

'Aftenshowet's Mette Bluhme Rieck landede i en veritabel shitstorm på de sociale medier efter sit interview med Jes Dorph-Petersen.
'Aftenshowet's Mette Bluhme Rieck landede i en veritabel shitstorm på de sociale medier efter sit interview med Jes Dorph-Petersen. Foto: Mathias Svold
Vis mere

Netop det har Johannes Langkilde dyrket bevidst, siden han som ung og grøn journalist fik sin skærmdebut på TV 2 tilbage i 2006 og dermed trådte ind i de kendtes rækker.

»Jeg var faktisk ret nervøs for, hvad det ville føre med sig. For dengang var der virkelig gang i de kulørte blade, de var meget mere bidske, end de er i dag, og gik i langt højere grad efter kendte mennesker.«

»Men jeg fandt jo ud af, at dem, man mødte på gaden, primært ville mig det godt og sagde pæne ting. Samtidig hører det også med til jobbet, at folk siger knap så pæne ting, for du kan ikke lave fjernsyn, uden at der er nogen, der tænker, at du er en nar eller en flødebolle,« fortæller Johannes Langkilde, som dengang af ældre og mere erfarne kolleger lærte at navigere i feltet.

»Jeg blev rustet til også at håndtere, når folk synes, at jeg er en kæmpe nar. Uden at det ødelægger hverken mit liv eller mit gode humør.«

Siden Johannes Langkilde i 2006 blev vært på TV 2, har han hovedsageligt kun oplevet, at folk han møder på gaden, vil ham det godt.
Siden Johannes Langkilde i 2006 blev vært på TV 2, har han hovedsageligt kun oplevet, at folk han møder på gaden, vil ham det godt. Foto: Ernst van Norde
Vis mere

»Folk skal have lov til at synes, at det, jeg laver, ikke er godt nok. De skal også have lov til ikke at kunne lide mig. Derfor har jeg stort set altid svaret tilbage på alle de mails og breve, som jeg får. Også dem, der sviner mig til. For typisk falder folk ned, når man svarer dem pænt,« forklarer Johannes Langkilde om sit mest effektive 'våben'.

Men selvom han i mange år selv har været forskånet for at være i stormens øje, ved han også, at angrebene på de sociale medier har taget til i styrke.

»Mens der i pressen er kommet mere ro på jagten på de kendte, er jagten til gengæld blevet tusind gange mere grov ved gadekæret på de sociale medier, som nogle gange kan være et hav af lort. Og der skal man virkelig være dygtig til at sortere.«

I dag er Johannes Langkilde selv en af de ældre og erfarne, som gerne giver råd videre til yngre kolleger, når de lander i shitstormens øje.

»Som kendt på fjernsynet bliver man tingsliggjort. Folk tænker ikke over, at man er et menneske, som sidder og gør sit bedste. I stedet optændes de af et eller andet primitivt instinkt om at hælde galde ud. Når de får et svar, bliver de flove og tonen en helt anden.«