I maj 2020 blev det forbudt at sælge cigaretter med mentol.

Alligevel har man indtil nu kunne finde cigaretter, der har mentol på ingredienslisten på danske hylder.

Det smuthul lukkede Sikkerhedsstyrelsen for mandag, da de udsendte en orientering til de danske tobaksproducenter, hvori der står, at cigaretter med mentol på ingredienslisten overtræder loven. Det skriver DR.

Samtidig går Styrelsen i gang med at kontrollere produkter i næste uge.

Mentol gør det nemlig nemmere at inhalere tobaksrøg, og samtidig viser studier, at dem der ryger mentolcigaretter har flere nikotinbindende receptorer i hjernen, end dem der ryger cigaretter uden.

I en vurdering til Sikkerhedsstyrelsen bemærker professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger, at mentol i cigaretter gør det lettere at starte med at ryge for unge, uerfarne rygere.

'Mentol reducerer den krasse smag af tobaksrøg og har en kølende og smertestillende effekt, som hæmmer hosterefleksen,' skriver hun i sin vurdering ifølge DR.

Når det så alligevel har været muligt at sælge cigaretter med mentol, er det fordi, EUs tobaksvaredirektiv kun forbyder 'karakteriserende smag' af mentol.

Og dermed har producenten bag det populære mentol-mærke Camel Activate, Japan Tobacco International, hævdet, at cigaretten ikke smagte karakteriserende af mentol.

Men nu vil Sikkerhedsstyrelsen altså lukke smuthullet ved at forbyde cigaretter, der har nogen form for mentol på ingredienslisten.