Torsdag kom det frem, at Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron havde bedt dronning Elizabeth II om hjælp ved den skotske folkeafstemning i 2014. Afsløringen har efterfølgende skabt vrede i det britiske kongehus.

En anmodning om 'et hævet øjenbryn' er blevet et stort samtalemne i Storbritannien.

Det skriver det engelske medie BBC.

David Camerons ønske om at fastholde Skotland som en del af Storbritannien i 2014 betød, at han henvendte sig til den britiske regent.

Dronning Elizabeth II.
Dronning Elizabeth II. Foto: RUSSELL CHEYNE
Vis mere

Hun skulle simpelthen påvirke afstemningen, hvis hun kunne, ønskede den daværende premierminister.

Og det gjorde med stor sandsynlighed en forskel på resultatet af afstemningen, da dronning Elizabeth II gik på talerstolen fire dage før afstemningen og udtalte, at hun håbede, folk ville tænke godt og grundigt på fremtiden.

Et flertal på 55 procent af skotterne stemte nemlig for at forblive i Storbritannien.

Men både henvendelsen dengang og gårsdagens udtalelse er usædvanlige af flere årsager, skriver BBC.

Dronning Elizabeth II og David Cameron.
Dronning Elizabeth II og David Cameron. Foto: BEN STANSALL
Vis mere

For det første skal den britiske regent altid forholde sig neutral i politiske sager, da regentens rolle er konstitutionel og ikke politisk, skriver mediet.

For det andet strider David Camerons udtalelser mod det fortrolige bånd, der er mellem den britiske regent og den til enhver tid sidende premierminister.

»Der har altid været en gensidig forståelse for, at det, der bliver sagt privat mellem dronningen og premierministeren, er privat, og det forbliver privat,« fortæller Dickie Arbiter, der er royal kommentator for BBC.

Og dette brud på etiketten har medført, at David Cameron er blevet sendt ud i kulden af Buckingham Palace.

Storbritanniens nuværende premierminister, Boris Johnson (bagerst), og landets tidligere premierminister, David Cameron (forrest).
Storbritanniens nuværende premierminister, Boris Johnson (bagerst), og landets tidligere premierminister, David Cameron (forrest). Foto: JACK TAYLOR
Vis mere

Afsløringen er nemlig en skidt sag for den britiske regents neutrale rolle rent politisk, uanset om hun ønskede en fastholdelse af skotterne eller ej, skriver mediet.

Men hvor efterlader det forholdet mellem den nuværende premierminister, Boris Johnson, og dronning Elizabeth II?

»Udtalelsen gør det svært for forholdet at trives,« siger en talsperson fra Buckingham Palace til BBC, da det ikke er i nogen af parternes interesse, hvis offentligheden bliver en del af deres fortrolige samtaler.

David Cameron har efterfølgende indrømmet, at det var en forfærdelig fejl af ham, da han i går afslørede, hvad der blev sagt dengang, skriver det engelske medie Mirror.