Ekspert vurderer, at kronprinsesse Mary var for åbenmundet, da hun onsdag formiddag talte til spidserne inden for modeindustrien.

»Det samlede indhold af det, hun siger, er meget tæt på at bevæge sig ud i et politisk ærinde, som hun som kongelig skal holde sig fra.«

Sådan siger kongehusekspert, journalist og forfatter Søren Jakobsen.

Han fortæller, at det er afgørende for kongehuset, at deres medlemmer ikke bliver for politiske.

Eva Kruse og kronprinsesse Mary mødes ved indgangen til Copenhagen Fashion Summit i DR Koncerthuset onsdag den 15. maj 2019. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019)
Eva Kruse og kronprinsesse Mary mødes ved indgangen til Copenhagen Fashion Summit i DR Koncerthuset onsdag den 15. maj 2019. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019) Foto: Martin Sylvest
Vis mere

»Hvis man for eksempel spørger en kandidat for enten Alternativet eller Enhedslisten, så ville de jo klappe ad de ting, som bliver sagt her,« slår Jakobsen fast.

Det var ved Copenhagen Fashion Summit, et topmøde for de øverste inden for tøjindustrien, hvor hovedfokus er, at man bliver bedre til at prioritere bæredygtighed inden for skabelsen af tøj og mode.

Det er danskeren Eva Kruse, som stor bag arrangementet, som anses for at være det førende arrangement for netop bæredygtighed i modeindustrien. Kronprinsesse Mary er protektor for arrangementet og har været det i 10 år, men det mener Søren Jakobsen, Kronprinsessen burde genoverveje.

»Hvis hun har de holdninger, som hun giver udtryk for her, så mener jeg, at hun skulle overveje at droppe det protektorat.«

Han mener også, det skriger til himmelen, at kronprinsesse Mary kommer med så direkte holdninger, samtidig med at hun selv har så stort et forbrug, at hun formentlig overgår alle andre danske kvinders og vækker international opmærksomhed med det.

»Jeg vil da som borger gerne have en kronprinsesse, der er præsentabel, men det hænger bare ikke så godt sammen med, at hun efterfølgende moraliserer over for modeindustrien,« siger han og slår fast, at det ikke falder inden for en kronprinsesses rolle at være i dette moralske ærinde.

»Hun skal passe lidt på, for hun er ikke politiker,« siger Jakobsen. Han pointerer, at ordene et for et ikke er meget politiske, men når man slår det hele sammen, så kommer hun med udtalelser, der både lægger sig op ad miljø- og industripolitik.

B.T. har forsøgt at få fat på kongehuset for en kommentar, men det er ikke lykkedes inden deadline.