Showet 'Den største af de største sportsstjerner' skabte i weekenden hed debat. For hvorfor var håndbolden – og især Anja Andersen – ikke med i opløbet?

Michael Laudrup blev kåret som den største danske sportsstjerne nogensinde i det stort anlagte show på DR 1 i anledningen af DIFs 125-års jubilæum, men udvælgelsen af atleterne faldt ikke i god jord hos alle.

I finalefeltet på otte atleter, der bestod af Caroline Wozniacki, Wilson Kipketer, Peter Schmeichel, Michael Laudrup, Viktor Axelsen, Paul Elvstrøm, Ragnhild Hveger og Eskild Ebbesen, var der ingen håndboldspillere – og det fik sociale medier til at koge.

Mange undrede sig over, at der især ikke var blevet plads til håndboldlegenden Anja Andersen. Heriblandt TV 3 Sports håndboldekspert Trine Nielsen.

Michael Laudrup nævnte Anja Andersen i sin takketale.
Michael Laudrup nævnte Anja Andersen i sin takketale. Foto: Claus Bech
Vis mere

Nielsen, der selv har en stor fortid på det danske håndboldlandshold med blandt andet EM- og OL-guld på cv'et, mener, at Andersen var en skelsættende figur. Ikke kun for dansk kvindehåndbold – men for dansk idræt generelt.

»Først og fremmest synes jeg, det er en umulig opgave at vælge på tværs af sportsgrene og tidsaldre. For mig giver det ikke mening, for du har så mange dygtige atleter, men jeg synes faktisk, Michael Laudrup understreger det i sin vindertale, når han nævner Anja Andersen – og nævner, at han har set kvindehåndbold på grund af hende og landsholdet,« siger Trine Nielsen til B.T. og påpeger:

»Jeg synes, hun var så skelsættende for både dansk kvindeidræt og dansk kvindehåndbold. Jeg kan ikke forstå, hun ikke var blandt de otte.«

Anja Andersen var en stor del af de Jernhårde Ladies, der skabte håndboldfeber i Danmark i 1990erne. Det resulterede i massive triumfer med både EM -, OL-, og VM-guldmedaljer. Men størst af alt sprængte hun rammerne for sin sport, mener Nielsen.

Anja Andersen var ikke blandt de otte finalister i kampen om at blive den største danske sportsstjerne nogensinde, og det undrede mange.
Anja Andersen var ikke blandt de otte finalister i kampen om at blive den største danske sportsstjerne nogensinde, og det undrede mange. Foto: Claus Fisker
Vis mere

»Hun satte en dagsorden, der var helt ny for kvindehåndbolden, fordi hun turde at gøre ting, vi ikke havde set før. Hun sprængte nogle rammer – ikke kun for kvindehåndbolden, men for håndbolden generelt. Og det gjorde hun både som håndboldspiller, men også som kvindelig atlet. Det er derfor, jeg i den grad synes, hun er berettiget, fordi hun håndboldmæssigt var et unikum.«

»Jeg kan se håndboldspillere i dag, der kan de samme ting, men hun kunne det på et tidspunkt, hvor ingen andre kunne. Og dét, at hun turde gøre det, var egentlig det mest skelsættende ved hende. Det er ikke tit, man så det i idræt – eller hos kvindelige atleter. Hvis jeg kan tillade mig at sige det, er hun en af de største af de største.«

Hos Dansk Håndhold Forbund har man respekt for den svære proces i udvælgelsen af navnene.

»Vi er glade over den bevågenhed, håndbolden har fået ved ikke at være repræsenteret, men jeg har stor respekt for de folk, der har måttet træffe nogle svære valg. De otte navne, der endte med at sidde der, gav mig gåsehud, når man kigger på deres karriere. Vi er vanvittigt stolte over vores præstationer og vores store profiler som Anja Andersen og Mikkel Hansen, og det bliver vi ved med at være, uanset hvor de ender i kåringen af de største af de største,« siger sportschef Morten Henriksen.

Håndboldspillerne Anette Hoffman, Camilla Andersen, Else Birkmose, Erik Holst, Janne Kolling, Jørgen Petersen, Kasper Hvidt, Lars Christiansen, Mikkel Hansen, Niklas Landin var alle blandt feltet af de 125 atleter.

De otte atleter blev udvalgt af en jury af sportsjournalister, der kunne stemme på disse 125 navne. Til sidst var det tv-seerne, der via sms-stemmer afgjorde det ud af feltet på de otte kandidater.