Flere års uenighed om fremtiden for dansk ligahåndbold var med til at koste Per Bertelsen livet som formand i Dansk Håndbold Forbund (DHF).

Det erfarer B.T. fra flere kilder.

En række aktører har længe ønsket at ændre setuppet omkring ligaen. Ifølge B.T.s oplysninger har drømmescenariet været at flytte både ligaen og 1. division ud af DHF-regi og lade Divisionsforeningen stå for afviklingen i stedet.

Men det har den nu forhenværende formand Per Bertelsen ikke villet høre tale om.

Morten Stig Christensen er ny formand i DHF, efter Per Bertelsen mistede opbakningen.
Morten Stig Christensen er ny formand i DHF, efter Per Bertelsen mistede opbakningen. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Og det har været med til at skabe så store frustrationer, at der allerede i begyndelsen af dette år blev dannet en magtfuld alliance – blandt andet med Divisionsforeningen, Spillerforeningen og Jydsk Håndbold Forbund – som besluttede sig for at vælte Per Bertelsen og i stedet udpege Morten Stig Christensen som ny formand.

Per Bertelsen fik først beskeden i august, men beslutningen og arbejdet i kulisserne har altså været i gang i lang tid.

I Divisionsforeningen afviser direktør Thomas Christensen, at der har været et ultimatum fra deres side i forhold til den fremtidige afvikling af ligaen og 1. division.

Men han erkender, at Divisionsforeningen længe – og forgæves – har forsøgt at råbe den nu forhenværende formand op.

»Vi har stillet spørgsmålstegn ved det her i flere år. Der er kørt flere møderækker, som er blevet afbrudt og nølet. Så det er bare gået for langsomt. Og det er det, vi har været mega utilfredse med,« siger Thomas Christensen.

»Det har været meget langsommeligt og to skridt frem og to tilbage. Vi har bare ønsket at gøre det, der er bedst for dansk elitehåndbold – så vi har ikke haft en dagsorden om, at det skulle være den ene eller den anden model.«

Aktuelt er det Udvalget for Professionel Håndbold, hvor Per Bertelsen indtil for nylig har siddet for bordenden, der har været det styrende organ i forhold til afviklingen af ligaen. Udvalget består af tre medlemmer fra DHFs bestyrelse og tre medlemmer fra Divisionsforeningens bestyrelse.

Ifølge Divisionsforeningen har den helt store udfordring ved den konstruktion været, at hver gang der har skullet ske ændringer, som har kostet penge, så har DHFs bestyrelse skullet godkende det. Og det har ikke været optimalt.

»Vi er ikke tilfredse med den bemyndigelse, der har ligget i prof-udvalget indtil nu. Vi vil egentlig bare gerne have medindflydelse på vores eget produkt og selv have hånden på kogepladen. Også økonomisk,« siger Thomas Christensen.

»Vi ønsker et mere agilt udvalg, som kan træffe hurtigere beslutninger. Det er for langsom en proces i dag. Om det så skal trækkes ud af DHF eller laves i et endnu mere inkluderende samarbejde med DHF, det må vi se. Vi er åbne for det hele,« lyder det fra direktøren.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Per Bertelsen.