Med en andenplads i Tyrkiets Grand Prix på en regnvåd Istanbul Park-bane generobrede Max Verstappen føringen i Formel 1-VM.

I en weekend, hvor Red Bull-Honda ikke kunne følge med Mercedes, var hollænderen tilfreds med andenpladsen efter Valtteri Bottas, for titelrival Lewis Hamilton blev blot nummer fem efter at være startet fra 11. position på grund af et motorskift.

Bottas, der arvede pole position da Hamilton blev sendt tilbage til 11. startposition, kontrollerede løbet på Istanbul Park-banen.

»På de første omgange pressede Verstappen mig, men det gik vist hurtigt op for ham, at han skulle passe på sine dæk. Herefter kunne jeg styre løbet uden de store problemer,« sagde Bottas efter sejren.

Valtteri Bottas fejrer sejren i Tyrkiets Grand Prix med champagnge.
Valtteri Bottas fejrer sejren i Tyrkiets Grand Prix med champagnge. Foto: Grand Prix Photo
Vis mere

»Jeg havde ikke farten til at følge med Bottas, så jeg besluttede tidligt at satse på andenpladsen og undgå fejl på den glatte bane. Der var simpelt hen ingen idé i at forsøge et angreb på Bottas, og i begyndelsen var jeg også selv under pres fra Leclerc,« sagde Verstappen, der nu har 262,5 point mod Hamiltons 256,5 point.

Englænderen havde som forventet svært ved at kæmpe sig op gennem feltet, og undervejs ignorerede han også teamets ønske om at få ham i pit efter friske dæk. I regnvejr er der ikke krav om at der skal skiftes dæk undervejs, og Hamilton satsede længe på at gennemføre nonstop.

Mod slutningen var hans dæk så nedslidte, at han med kun otte omgange alligevel måtte i pit. Det sendte ham ned på femtepladsen og kostede ham VM-føringen.

Den finske nationalmelodi ’Maamme’ (’Vort land’) har i mange år været et hit på alverdens Formel 1-baner. Med Mika Häkkinen (20 grandprixsejre), Kimi Raikkonen (21), Heikki Kovalainen (1) og Valtteri Bottas (10) er Finland en af de mest vindende nationer i Formel 1 i de seneste 25 år.

Valtteri Bottas (Mercedes) foran Max Verstappen (Red Bull-Honda). Hollænderen valgte ikke at angribe finnen, og overtog med andenpladsen den samlede føring i VM.
Valtteri Bottas (Mercedes) foran Max Verstappen (Red Bull-Honda). Hollænderen valgte ikke at angribe finnen, og overtog med andenpladsen den samlede føring i VM. Foto: Grand Prix Photo
Vis mere

Men søndag gjaldede ’Maamme’ sandsynligvis for sidste gang i lang tid ud over en Formel 1-bane. Efter denne sæson stopper Kimi Raikkonen sin lange karriere, og Bottas skiftede fra topteamet Mercedes til Alfa Romeo, der lige nu ligger på niende- og næstsidste pladsen i VM.

Finlands tid som stormagt i Formel 1 er slut!