Trækker du på skuldrene, når eksperter anbefaler at spise fed fisk eller tage et tilskud D-vitamin?

Så er du måske blandt de 13 pct. voksne danskere, der ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin, som kan føre til en lang række sygdomme som f.eks. knogleskørhed.

D-vitaminmangel er udbredt, særligt i vinterhalvåret, som vi om kort tid går ind i.

Men løsningen er nær, lover producenten Konditorbager af en ny type brød beriget med D-vitamin.

B.T. har bedt klinisk professor ved Aarhus Universitet Lars Rejnmark om at vurdere det berigede brød:

»Fødevareberigelse er en god fidus. Jeg kan bedst lide tanken om at leve sundt uden at spise vitaminpiller,« siger han.

Lars Rejnmark var i 2010 med i et ekspertpanel, som anbefalede at gøre fødevareberigelse obligatorisk.

Han mener, at D-vitamin-berigede fødevarer er nødvendige for at nå den gruppe af danskere, som ikke lytter til de officielle kostråd.

Nu kan du få brød tilsat D-vitamin.
Nu kan du få brød tilsat D-vitamin.
Vis mere

»Dem, der har D-vitaminmangel, er givetvis dem, der går mindre op i at spise fede fisk eller tage et tilskud,« siger Lars Rejnmark.

Hos Fødevarestyrelsen synes man også, det kan være en god ide at berige mad eller drikke.

»At spise produkter beriget med D-vitamin kan være en god måde at få øget sit D-vitamin indtag,« siger Else Molander, enhedschef i Fødevarestyrelsen

Man skal indtage 10 mikrogram om dagen for at undgå svær mangel på D-vitamin i vinterhalvåret. Det svarer til, at man spiser fed fisk to til tre gange om ugen og opholder sig i solen med blottede arme og ben nogle gange om ugen om sommeren.

»Solen er vores bedste kilde til D-vitamin, og det er meget få danskere, der er i mangel på D-vitamin i sommerhalvåret. Derimod er det vigtigt at få D-vitamin fra kosten om vinteren,« siger Else Molander.

Knogleskørhed, som kan opstå på grund af D-vitamin-mangel, kan føre til svækkede knogler.

Særligt kvinder er i risiko for at udvikle sygdommen, der kan give knoglebrud.

Det er ikke første gang, at en producent forsøger sig med at berige fødevarer med D-vitamin. Arla har tidligere tilsat vitaminet i mælk og Schulstad i rugbrød.