Det er blevet dyrt at have penge i banken, og efter nytår bliver det endnu dyrere.

Bankerne sænker over en bred kam loftet for, hvornår man skal betale negative renter. Loftet bliver typisk sænket til 250.000 kroner på private konti, men der er store forskelle på, hvordan bankerne regner sig frem til, hvornår du rammer loftet og typisk skal have minus 0,6 procent i rente for at have penge i banken.

»Markedet for negative renter er efterhånden så uoverskueligt, at forbrugerne ikke kan navigere i det,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

Hvis du bare har en NemKonto og ingen andre konti i din bank, er det nemt nok at finde rundt i, men har du flere konti eller for eksempel også en fælles budget- eller opsparingskonto med din partner, kompliceres billedet.

For eksempel falder rentehammeren allerede ved en beløbsgrænse på 50.000 kroner hos Danske Bank, hvis du har en fælles budgetkonto med din partner.

I Jyske Bank betaler du negative renter af alt, du har stående på andre individuelle eller fælles konti end din NemKonto.

»Det er altså lidt forargeligt, når folk ikke engang kan have et beløb på måske to eller tre månedslønninger stående på en budget-, ferie- eller opsparingskonto til uforudsete udgifter, uden at de bliver ramt af de negative renter,« siger Morten Bruun Pedersen.

RENTEUDGIFT AF INDESTÅENDE BELØB OVER BANKERNES BELØBSGRÆNSER.

Hos Nordea betaler du til gengæld først negative renter, når summen af alle dine indestående på dine forskellige konti inklusive din halvdel af fælles budget- eller opsparingskonti overstiger beløbsgrænsen på 250.000.

»Det er klart en fordel, at man ikke bliver ramt af negative renter på de enkelte konti i Nordea,« siger Morten Bruun Pedersen og tilføjer, at der trods den enslydende rente på minus 0,6 procent i Danske Bank, Jyske Bank og Nordea trods alt er lidt konkurrence om kunderne på markedet for negative renter.

Bankerne opfordrer kunderne til at henvende sig til deres bankrådgiver, hvis de vil undgå negative renter, for eksempel med henblik på i stedet at investere pengene.

Men man skal møde op med en god portion sund skepsis og kritisk sans under armen til mødet med bankrådgiveren, siger Morten Bruun Pedersen.

»Mange bankkunder kan måske blive fristet af at flytte deres indestående over i et investeringsprodukt i banken for at undgå de negative renter. Men her skal man altså være meget varsom.«

»For det første er investeringen forbundet med en risiko. For det andet er bankens omkostninger på investeringsprodukterne uoverskuelige og kan meget vel vise sig at være højere end de negative renter. Hvis man tager imod bankens rådgivning om at flytte pengene over i et af deres investeringsprodukter, risikerer man altså at blive kørt rundt i manegen.«

De negative renter provokerer mange kunder. Men man skal ikke handle i trods og træffe irrationelle beslutninger, advarer Morten Bruun Pedersen.

For eksempel er det en ualmindelig dårlig idé at gå ned i banken og hæve for eksempel 50.000 eller 100.000 i kontanter og gemme pengene i en skuffe i soveværelset eller i inderlommen på en gammel frakke i klædeskabet.

»Det er alt for risikabelt. De risikerer at blive stjålet, og forsikringen dækker typisk kun små kontantbeløb. Det sker også, at ældre mennesker ikke kan huske, hvor de har lagt pengene, eller ens hjem kan brænde. Og det kan være svært at sætte større beløb ind på en konto igen på grund af hvidvaskreglerne,« siger Morten Bruun Pedersen.

Forbrugerrådet Tænk har for nylig sendt et brev til erhvervsminister Simon Kollerup, hvori de opfordrer ham til at nedsætte et udvalg, der blandt andet skal kigge rådgivningen og prissætningen i de finansielle supermarkeder efter i sømmene.

Du kan læse mere om, hvordan du undgår negative renter i denne artikel.