Den galopperende inflation har medført galopperende tyndskid i blandt andet Storbritannien.

Den britiske fødevaremyndighed FSA – Food Standard Agency – har gennemført en ny undersøgelse, der viser, at der blandt befolkningen har udbredt sig en særlig form for spareadfærd, der er forbundet med sundhedsfare.

Det fremgår blandt andet, at 18 procent af deltagerne har slukket for deres køleskab eller fryser (med madvarer i, red.) for at spare på strømmen.

32 procent har mindst en gang om måneden spist mad, der har overskredet udløbsdatoen, og 30 procent har skåret hele måltider væk eller reduceret måltidsstørrelsen.

Undersøgelsens resultater har fået den britiske myndighed til at gå ud med en advarsel om risikoen ved at spare uhensigtsmæssigt.

»Vi ved, at mange mennesker er bekymrede over, om de har råd til fødevarer for øjeblikket, og vores dokumentation viser, at folk finder besparelser, hvor de kan.«

»Men det er ikke en god idé at slukke for køleskabet eller at spise mad over udløbsdatoen, fordi begge dele kan føre til en højere risiko for, at du bliver syg af madforgiftning,« siger Emily Miels, som står i spidsen for FSA.

Også herhjemme har Fødevarestyrelsen tidligere været ude og advare om, at man ikke bør slukke køleskabet for at spare på strømmen.

Advarslen var udløst af, at flere børn i netop Storbritannien havde fået madforgiftning.

»Vores mikrobiologer ved, hvor og hvordan bakterier trives, og hvorfor forbrugere og restauranter bør have maks fem grader i køleskabet, hvor man har letfordærvelige varer som kød, mælk og pålæg,« lød det fra Fødevarestyrelsen.

Symptomerne på madforgiftning kan blandt andet være ondt i maven, kvalme, opkast, feber eller diarré.

På Twitter har Fødevarestyrelsen delt en grafik, som du kan se herunder, over, hvad der kan ske, hvis maden bliver for varm – hvis man for eksempel vælger at slukke for køleskabet.

Hvis temperaturen i maden kommer op mellem 20 og 40 grader, kommer det op i det, der betegnes som 'farezonen', hvor bakterierne vokser hurtigst.

Men hvis temperaturen er mellem de anbefalede nul og fem grader, standser det de fleste bakteriers vækst.