Når Dennis Jensen har fødselsdag, står der altid kun to ting på ønskelisten: Gavekort til biografen og gavekort til cdon.com.

Dennis er filmnørd. Med kæmpestort F.

Men han er træt af én bestemt ting, når han bruger sine mange gavekort i den lokale Nordisk Film-biograf på Lolland:

Den ekstra 10'er eller 20'er, som han nærmest konsekvent skal have op af lommen, når billetterne skal hentes.

»Man kommer derned og tror, at man kan give sit gavekort, men så skal man pludselig betale ekstra i reservationsgebyr, eller fordi filmen er længere end normalt,« fortæller 30-årige Dennis Jensen.

Og Dennis har ret.

For selvom du får et fint gavekort eller en gaveboks med teksten 'Biograftur for to', så er det bestemt ikke altid, at du blot kan stikke ekspedienten dit gavekort og få biografbilletter til gengæld.

Der er nemlig et par ting, du skal tage højde for.

Vil du reservere din billet på forhånd? Er din film længere end to timer og 15 minutter? Vil du se 3D?

Kan du svare 'ja' til bare et af spørgsmålene, så er dit gavekort ikke nok, hvis du står i en af Nordisk Films biografer, der altså er den klart største biografkæde herhjemme. Du skal frem med pungen.

Og det frustrerer Dennis Jensen.

»Det irriterer mig, for når man endelig har fået et gavekort, så forventer man, at det er nok. Man står der sidst på måneden med ingen penge, og så siger ekspedienten: 'Det bliver lige 10-20 kroner mere.' Det er da ikke okay. Man må regne med, at det hele er inkluderet,« siger Dennis Jensen, der har 'The Nightmare Before Christmas' som sin absolutte yndlingsfilm.

Dennis Jensen er træt af at skulle betale ekstra i biografen.
Dennis Jensen er træt af at skulle betale ekstra i biografen. Foto: Privatfoto
Vis mere

Den holdning er Dennis ikke alene om.

»Det er ikke i orden. Det skal være klart for forbrugerne, hvad det er for en ydelse, de køber. Og hvis man markedsfører det, som om man kan få en biograftur og noget guf, så er det det, man skal have,« siger Martha Nør Kjeldsen, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

Du kan altså ende med at skulle betale 50 kroner ud over dit biografgavekort, hvis du vælger at reservere billet til en 3D-film, der er længere end to timer og 30 minutter.

Og det scenarie kan udspille sig for rigtig mange danskere, når den længe ventede 'Avengers: Endgame' har premiere i april. Det sidste kapitel i superhelte-succesen varer lidt over tre timer og sendes også i en 3D-version.

Derfor mener Martha Nør Kjeldsen, at biograferne skal revurdere deres gavekort.

»Biograferne skal gøre op med sig selv, hvad det er, man gerne vil med de her gavekort? Vil man gerne give sine kunder en tur i biografen? Eller skal de opleve, at der er en masse ekstra gebyrer. Enten må man tage en højere pris, eller også må man fjerne de tillæg på gavekortene,« siger hun.

Hos Nordisk Film Biografer ser man alvorligt på kritikken fra Dennis og Forbrugerrådet Tænk.

'Skulle vi lave et produkt, der dækkede alle forestillingstyper med tillæg, ville stykprisen på produktet blive højere – til ulempe for dem, der blot vil se en ordinær biograffilm. Vi oplever generelt, at biografgavekortene er populære og værdsatte gaver. Men kritikken gør indtryk, og fremadrettet vil vi se på vores gavekort, og om der eventuelt er behov for nye tiltag eller justeringer på den front,' oplyser Casper Bonavent, der er direktør i Nordisk Film Biografer Danmark, i et skriftligt svar til B.T.