Verdens næststørste fastfoodkæde, Burger King, er de seneste dage blevet rystet i sin grundvold af en omfattende skandale i Sverige.

Her har 14 medarbejdere taget bladet fra munden og fortalt om forhold, der kan få det til løbe koldt ned ad ryggen på selv den mest hårdhudede fastfoodfan.

Medarbejderne står frem i svenske Aftonbladet og tv-programmet '200 sekunder' på svenske Viafree.

Og de leverer den ene kvalmende anekdote efter den anden.

Medarbejdere fortæller eksempelvis om, hvordan de har serveret burgere for kunderne, som består af burgerboller med mug på og gammelt kød.

Der er også anekdoter om bøffer, der har været færdigstegt i flere timer, før det kommer i en burger og ud til kunderne.

Der er ellers en timer, der skal fortælle medarbejderne, at bøffen har ligget på varmebriksen for længe.

Men i stedet for at fjerne bøffen genstarter medarbejderne timeren, fortæller en medarbejder om sine oplevelser i den konkrete Burger King-restaurant.

Medarbejdere i den svenske del af Burger King har blandt andet fortalt om mugne madvarer og gammelt kød.
Medarbejdere i den svenske del af Burger King har blandt andet fortalt om mugne madvarer og gammelt kød. Foto: Drew Angerer
Vis mere

Og så er der hårrejsende fortællinger om, hvordan medarbejdere har samlet mad op fra gulvet og efterfølgende serveret det.

Nogle steder foregår der ligefrem systematisk svindel, fortæller en af medarbejderne i programmet.

Han forklarer, hvordan man i den Burger King, han arbejdede for, fuskede med datoen på råvarer hver morgen.

Når medarbejderne mødte ind, tog de simpelthen datomærkningerne på de varer, der var løbet i dato, og opdaterede dem, så de på mærkningen så friske ud, hvis der skulle komme fødevarekontrol.

De svenske myndigheder har da også været opmærksomme på den noget skrantende kvalitet af kædens håndtering af fødevarer i Sverige.

Aftonbladet og 200 sekunder har fået aktindsigt i alle rapporter, den svenske udgave af Fødevarestyrelsen har udarbejdet i Burger Kings restauranter i Sverige mellem januar 2017 og juni 2018.

I hvert tredje tilfælde har man fundet kritisable forhold hygiejnisk.

En statistik, som tilsyneladende kunne have været værre.

Afsløringerne omfatter nemlig også en intern chat-tråd mellem forskellige medarbejdere på Burger King-restauranter, hvor de advarer om, at fødevaremyndighederne er på vej.

Burger King i Sverige har reageret på afsløringerne ved at love, at kæden de kommende tre uger vil foretage en intern undersøgelse af alle deres restauranter og alle deres medarbejdere.

Herudover har de indkaldt medarbejderne til krisemøde fredag.

B.T. har været i kontakt med den danske gren af Burger King. De er endnu ikke vendt tilbage med en kommentar til sagen.