Nordjyllands bedste udi bagekunsten er lige blevet kåret. Sidste år gik den eftertragtede titel til et Aalborg-bageri, men desværre ikke i år. Vi har derfor lavet vores egen subjektive top-5 over de bedste bagerier i Aalborg.

For der er altså gode bagerier i byen. Nogle har desværre måttet dreje nøglen om de senere år. Hvem husker ikke kanelkransen fra bageren i Skrågade i Nørresundby? Uh, eller deres sprøde, åh så sprøde, uforlignelige berlinere? Eller trekornsbrødet fra Mac Bager i Ø-gaden?

Men selvom nogle altså – måske med rette – har drejet nøglen om, har andre overlevet, og der er heldigvis kommet flere til. Lad mig, som tidligere konditorstuderende og nuværende overvægtig med hang til kager, tage dig i hånden, og føre dig rundt i Aalborgs brødlandskab.

Modsat flere af vores andre artikler om madsteder i Aalborg – som er lister baseret på brugernes anmeldelser – så er guiden her altså udelukkende udtryk for nærværende skribents subjektive vurderinger.

Hvis du med søvn i øjnene slentrer ned til Hasseris Bageri en søvnig søndag, er der kø. Og den er lang. For det er og bliver et af aalborgensernes foretrukne bagerier, når al fornuft alligevel er kastet ud ad vinduet, og man har lyst til en smurt håndværker og en smørkage en søndag morgen.

Det er en traditionel bager efter alle fagets kunster, men med et moderne islæt. De er nemlig hoppet med på alle de bagetrends, vi har set de senere år: cookies, vamle doughnuts, der er overfyldt med alskens slik og cupcakes. Ja, you name it.

Men nøglen til Hasseris Bageris succes er altså deres flødekager. Og her vil jeg især fremhæve min yndlingsflødekage over dem alle: othellolagkagen. Og hos Hasseris bageri har de forstået, at bunden i sådan en fætter altså er lavet af makron og ikke linsedej, vel Føtex?

Hvor: Hasserisvej 133, 9000 Aalborg

Indtil forrige uge kunne det lille bageri på Hadsundvej bryste sig af at være Nordjyllands bedste. I år måtte de altså se sig slået af et bageri i Hobro, omend kapløbet var uhyre tæt.

Det ændrer dog ikke ved, at det er og bliver et af de bedre i Aalborg. Og da jeg selv skulle vælge, hvorfra min fødselsdagskagemand skulle komme, var det altså her.

De laver nemlig en ganske uforlignelig brunsviger. Så uforlignelig, at der ikke var mere kagemand tilbage, 20 minutter efter jeg stillede den frem til mine glubske kollegaer.

Penny Lane har for længst vundet indpas i aalborgensernes hjerter. Med deres ukurante indretning, hvor ikke to borde eller kopper er ens, har de en helt særlig stil. Og der er nok nogen, der kommer for at opleve indretningen.

Men de fleste kommer altså for de himmerigske lækkerier, der kommer ud af bageriet på Penny Lane.

De har et stort udvalg af brød, men det er deres kager, der har gjort mig smaskforelsket i stedet. Du finder ikke en bedre kiksekage i byen, eller for den sags skyld, den melløse chokoladekage Gateau Marcel. Nam!

Hvor: Skipper Clements Gade 1A, 9000 Aalborg

Ved du, hvad tegnet er på, at man har et godt koncept? At kunderne bliver ved med at komme igen, selvom de går forgæves.

For de fleste weekender må BreadByKaerup melde udsolgt af det lækre bagværk og lukke et sted mellem klokken 12 og 14. Og det selvom de på papiret har åbent til klokken 16.30.

Hos det lille mikrobageri BreadByKaerup masseproduceres der nemlig ikke. Her er der fokus på kvalitet frem for kvantitet, og håndværk over alt andet.

Hvor: Kastetvej 15A, 9000 Aalborg

Der er én hemmelighed bag Surdejsbagerens hastigt stigende popularitet. Nemlig osten Gammel Knas. Og den er så god, at jeg købte et kilo af den, sidst jeg gæstede Surdejsbageren.

Jeg ved ikke, hvem der har fået den geniale idé at kombinere verdens bedste surdejsboller med Gammel Knas, men for pokker, hvor det virker. Vedkommende burde hyldes. Og dét længe.

Men ingen førsteplads uden et solidt fundament. Og de har altså et solidt fundament derinde på Budolfi Plads. Råvarerne er Aurion mel, Arla Unikas produkter, og hvad jeg formoder er en stor portion kærlighed. Og dét smages altså.

Hvor: Budolfi Plads 16, 9000 Aalborg