‘Afskaf vejning af fodboldspillere på eliteplan.’

Så klart var budskabet fra de professionelle spilleres organisation, Spillerforeningen, efter DR søndag fortalte, at flere kvindelandsholdsspillere har haft symptomer på psykiske lidelser som bulimi, angst og anoreksi som delvis følge af offentlige vejninger.

Men forslaget møder nu massiv modstand hos Team Danmark.

Sportsdirektør Lars Balle Christensen er slet, slet ikke enig i, at det er den rette vej at gå. Det siger han til B.T.

»Det er et dårligt forslag, som i yderste konsekvens kan være farligt for atleterne. Vores klare anbefaling er, at man ikke har stor fokus på vægt på ungdomslandsholdsniveau, men vi er ikke enige i, at man bør forbyde det for voksne atleter.«

»Lige i denne sag er der selvfølgelig et ‘men’, fordi der er foregået offentlige vejninger, som klart er et no go. Men vægt er et konkurrenceparameter på seniorniveau i international eliteidræt, og det kan man ikke fjerne - selv om det selvfølgelig er et større parameter i visse sportsgrene,« siger Lars Balle Christensen og tilføjer, at han faktisk er direkte nervøs over Spillerforeningens forslag.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det bekymrer mig næsten mere, at man vil forbyde det. For når det er et konkurrenceparameter, så vil unge atleter alligevel have fokus på det – og man kunne ende med ikke at få den nødvendige rådgivning og sparring til at håndtere de spørgsmål eller udfordringer, man måtte have. Og det er helt centralt, at man får det, så man som altet ikke ender et galt sted. Man spiller da fuldstændig fallit ved at forbyde det.«

Overfor TV 2 forklarer Spillerforeningens direktør Michael Sahl Hansen, at man godt vil kunne droppe vejninger, fordi der i fodbold kan måles på andre performanceindikatorer.

Vægten er et ‘prekært område’, mener han og siger, at slagsiden ved at veje spillere er for stor og alvorlig - belært af problemerne på kvindelandsholdet.

Men i Team Danmark mener Lars Balle Christensen, at en afskaffelse af vejninger blot vil skubbe problemerne videre.

»Det er ligegyldigt, hvad det er, man måler på. Så snart der er tal, der overleveres til atleterne - om det er vægt, fedtprocent eller hvad det er - så skal man sørge for, at der er den rigtige information og rådgivning til atleten.«

»Det skubber bare problemet et andet sted hen, hvis man finder andre performanceindikationer at måle atleterne på,« lyder det fra Team Danmark-bossen.

Han mener, at man i stedet skal give atleterne den fornødne hjælp til at begå sig i en konkurrenceverden med adskillige krav.

»Man skal i mine øjne understøtte atleterne og hjælpe dem til at bruge den viden, de får om deres krop, så man ikke havner det sted, som vi har set i dokumentaren. For det er et vigtigt konkurrenceparameter.«

»Det handler om dialog og sparring. Dokumentaren beviser, at det jo er ganske få målinger, der har sat tingene i gang. Det er skræmmende, at ingen har fulgt op på de her spillere.«

»Atleter skal ikke efterlades med et tal og så selv tolke - så der er vi i Team Danmark og i forbundene forpligtede til at sørge for, at atleterne er vejledt på en ordentlig måde,« siger Lars Balle Christensen.

B.T. arbejder på at få en kommentar om, hvilke overvejelser Spillerforeningen har haft omkring sit forslag.

I kølvandet på DR’s dokumentar har DBU lagt sig fladt ned i sagen om offentlige vejninger på landsholdet - og kulturminister Jakob-Engel Schmidt har kaldt fodboldforbundet til samtale på ministerkontoret.