Lyt til artiklen

Tvangsmotion, anoreksi, bulimi og angst.

Det er nogle af de psykiske problemer, flere kvindelige spillere har kæmpet med på det danske landshold gennem det seneste årti efter en periode, der blandt andet indebar offentlige vejninger for fodboldkvinderne.

Historien fortæller DR i dokumentaren Fodboldens usynlige syge, og vejningerne finder ikke længere sted i dag hos Dansk Boldspil-Union (DBU).

Men ikke desto mindre lægger man sig »fladt ned,« forklarer fodbolddirektør Peter Møller.

Julie Tavlo Petersson er en af de spillere, som i DR's nye dokumentar fortæller om sine problemer efter offentlige vejninger hos DBU. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Julie Tavlo Petersson er en af de spillere, som i DR's nye dokumentar fortæller om sine problemer efter offentlige vejninger hos DBU. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det skal vi selvfølgelig tage meget alvorligt, og der må vi bare lægge os fladt ned og sige, det burde ikke være sket. Det skal vi selvfølgelig beklage, alt det vi kan,« siger han til DR.

I dokumentaren nævner en række af spillerne et fokus på fysiske krav i 2013 op til EM i Sverige som katalysatoren for nogle af problemerne.

Her skulle kvinderne vejes hver morgen i fællesrummet, hvorefter vægten blev skrevet ned og hængt op på en væg til frit skue for stab og medspillere.

Det har ifølge en del spillere, som DR har talt med, resulteret i en række psykiske lidelser og forstyrrelser hos flere af de kvindelige fodboldspillere.

»Jeg må sige, at det gør mig ked af det, at der er nogle spillere, som har været på et landshold, som er det ypperste, men at man ikke har kunnet skabe de her trygge rammer til spillerne,« erklærer Peter Møller.

DR har i forbindelse med dokumentaren talt med 35 nuværende og tidligere A-og ungdomslandsholdsspillere, der har eller har haft symptomer på en psykisk ledelse.