Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danmark fortæller én historie om Nadia Nadim.

Den om en udskældt stjerne, som engang var et forbillede for tusindvis af mennesker. Inden beslutningen om at blive ambassadør for det skandaleramte VM i Qatar fik hele herligheden til at vælte.

I udlandet er historien en helt anden, og nu melder UNESCO, at man fortsat bakker op om Nadia Nadim som ambassadør.

Det på trods af, at Dansk Flygtningehjælp har valgt at droppe Nadim, og at hun adresserer en 'fuckfinger' på sociale medier til sine kritikere. Du kan se Nadia Nadims tweet i bunden af artiklen.

Nadia Nadim.
Nadia Nadim. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

'Nadia Nadim er UNESCOs ambassadør for piger og kvinders uddannelse, og vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med hende på flere punkter, herunder for at fremme pigers uddannelse. I disse dage er det et presserende emne og en prioritet for organisationen,' skriver UNESCO i en mail til B.T. efter adskillige henvendelser de forgangne måneder.

Netop det faktum, at Nadia Nadim fremmer piger og kvinders uddannelse i UNESCO-regi, springer i øjnene, når hun samtidig promoverer VM i Qatar.

Et land, hvor kvinder ifølge en nylig Amnesty-rapport skal bruge en mandlig værges accept i forbindelse med store livsvalg som giftermål, studier i udlandet, arbejde for regeringen eller udlandsrejser.

Udmeldingen fra UNESCO – som beskæftiger sig med uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab – giver i den forbindelse anledning til nye spørgsmål: Blandt andet hvorfor man vælger at fortsætte samarbejdet med Nadim på trods af, at det umiddelbart ikke harmonerer med rollen som ambassadør for VM i Qatar.

Det ønsker UNESCO ikke at svare på.

Men at Nadim og UNESCO fortsætter pardansen, tegner et klart billede af, at danskeren ikke er udskældt internationalt, som hun er det i sit hjemland.

På sin Instagram-profil er hun eksempelvis trækplaster for store udenlandske brands som Nike, Visa, Boss og Dior, som ufortrødent ser ud til at fortsætte samarbejdet med den danske stjerne.

I Danmark er hendes engagement i forbindelse med VM i Qatar nok til, at Dansk Flygtningehjælp har valgt at kappe alle bånd til den kritiserede fodboldspiller.

Samtlige af Nadims holdkammerater på det danske kvindelandshold har den seneste uge nægtet at sige blot et eneste ord om Nadim – og også for utallige andre i fodboldmiljøet og omkring DBU har den varme Nadim-kartoffel gjort det umuligt at tale.

Siden den første flirt med Qatar i december har skriverierne været mange, og de har fået den 34-årige Nadim til at lange ud efter sine kritikere og sende en 'fuckfinger' i deres retning på sin Twitter-profil.

'I kan skrive, lige hvad I vil om mig, mine beslutninger og mine valg. Jeg er totalt ligeglad med det. Jeg læser det ikke engang … Intet af det! Men når I begynder at skrive løgne, bare for at fortsætte jeres heksejagt …'

Nadia Nadims arbejdsgiver, fodboldklubben Racing Louisville i USA, har heller ikke besvaret B.T.s talrige henvendelser. Og historien er heller ikke nået over Atlanten til de amerikanske mediespalter.

Det hænger sammen med, at rollen som VM-ambassadør faktisk giver en masse goodwill i udlandet, hvor blandt andre David Beckham også er en af dem, der promoverer den omdiskuterede slutrunde.

Og det er derfor, en stjerne som Nadim udelukkende kommunikerer på engelsk på sine sociale medier, hvor det sportslige stjæler opmærksomheden.

»Her får de positiv opbakning og er med til at skabe en særlig fortælling om eksempelvis VM for mange unge mennesker, og så er der bare ikke i nærheden af samme kritik i de internationale medier, som vi oplever herhjemme,« forklarede Stanis Elsborg fra organisationen Play The Game – der fremmer demokrati, ytringsfrihed og åbenhed i international idræt – tidligere til B.T.