Vold, tåregas og en betjent, der måtte trække en pistol.

Det var virkeligheden ved rivalopgøret mellem Brøndby og FC København i søndags, der var præget af voldsomme uroligheder med sammenstød blandt fansene mellem de to hold.

Aggressiv opførsel og fangrupperinger, der fronter hinanden, har længe været en del af ingredienserne omkring derby-kampene, men efterspillet har denne gang virket specielt voldsomt.

»Jeg tror, at det her er en spændt fjeder. På grund af corona har folk været indespærret i alle livets aspekter, og når man så endelig kommer ud, er der måske lidt vel meget overtryk,« siger Tom Carstensen, som er ekspert i fankultur, forfatter til bogen Hooligan – De Danske Broderskaber og blandt andet er vært på podcasten Genpres.

Han var selv på plads på Brøndby Stadion.

Op til kampen marcherede Brøndby og FCK-fansene henholdsvis fra Brøndbyøster Station og Glostrup Station. Men måden, det blev gjort på, vækker stor undren hos Tom Carstensen.

»Det virker ikke smart, at man lader de to fanmarcher gå samtidig, så de ender med at gå meget tæt forbi hinanden. Tidligere kom FCKs fans nogle gange fra Brøndby Strand Station – på en helt anden S-togslinje.«

Ifølge politiet var der ikke noget sammenstød mellem de to marcher. Til gengæld havde en gruppe Brøndbyfans lagt sig i baghold og forsøgte at angribe FCK-tilhængernes march mellem Glostrup Station og Brøndby Stadion.

Politi og fodboldfans støder sammen efter Superligakampen mellem Brøndby og FCK 24. oktober 2021.
Politi og fodboldfans støder sammen efter Superligakampen mellem Brøndby og FCK 24. oktober 2021. Foto: Presse-fotos.dk
Vis mere

»Jeg har aldrig oplevet 61 sager om vold mod politiet. Det, vi oplevede i søndags, var helt uacceptabelt og ud over alle grænser,« siger politiinspektør Mogens Lauritsen til B.T. og hentyder til, at politiet undersøger 61 sager om vold mod politifolk efter kampen.

»Det er fuldstændig urimeligt og uacceptabelt, at det foregår på denne måde. Det er bare blevet værre og værre. Vi må overveje, om vi kan regulere på de her kampe på en anden måde, men det er vi ikke nået til endnu.«

Selvom der har været voldsomme billeder i kølvandet på den hårdkogte kamp mellem Brøndby og FCK, køber Tom Carstensen ikke præmissen om, at optøjerne er blevet voldsommere end tidligere.

»Vi glemmer hurtigt. I 2018 var der hvad jeg vil vurdere til at være noget voldsommere gadekampe – i hvert fald, hvis man skal tro politiets ord dengang, så jeg ser hverken en tendens om, at der hverken er flere hooligans, eller det er blevet meget vildere.«

Til gengæld har han et bud på, hvorfor begivenheden endte med at agere kulisse for en del voldsomme scener.

»Jeg tror, at der er noget i, at det er første derby på Brøndby Stadion uden restriktioner, siden vi alle blev lagt ned af Corona. Sidste gang startede Bendtner inde, og Kamil Wilczek smadrede FCK,« siger Tom Carstensen.

»Det er en flitsbue, der har været spændt. Så jeg ser det ikke som en stor radikalisering af fanmiljøet.«

Mandag var der igen problemer til en Superligakamp, da AaB-fans angreb en bus med Viborg-tilhængere ved at kaste med sten.

Det resulterede i, at en rude i bussen blev knust, men det er ifølge Tom Carstensen heller ikke en grund til at hive i alarmklokkerne på grund af stigende problemer med hooliganisme.

»Det ser jeg mere som en enkeltstående ting, da der ikke var mange andre ting. Det ser jeg mere som en eller anden enkelt overtændt person, der er kammet over.«

»Jeg ser hooliganmiljøet, som et miljø, der er rimelig fast i sin størrelse. Det har det været i mange år, og så kommer der små bobler engang imellem som denne her i forbindelse med derbys.«