Åge Hareide er færdig som dansk landstræner fra 2020, hvor han afløses af Kasper Hjulmand.

Det kunne B.T. afsløre onsdag formiddag. Et par timer senere præsenterede DBU Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst som nyt landstrænerteam.

Åge Hareide fik nyheden på et møde tirsdag. Et møde, den nuværende landstræner forlod i skuffelse og irritation.

»Jeg har det fint. Det er fodboldens mekanismer. Peter Møller vil have sine egne folk ind. Det må man acceptere. Jeg er bare irriteret over tidspunktet,« skriver Hareide i en SMS til B.T.

(Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix)
(Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix) Foto: Tariq Mikkel Khan
Vis mere

Ordføreren til mødet var DBUs nye fodbolddirektør, Peter Møller. Han var manden, der gav Hareide beskeden om, at han efter næste sommer ikke længere er dansk landstræner - og at hans afløser allerede er fundet. Peter Møller var også manden bag den kontroversielle beslutning.

»Jeg ønsker ikke at forholde mig til den samtale. Jeg ønsker kun at forholde mig til det, der er mit job, og det er, at vi til enhver tid har det allerbedste trænerteam, vi kan ønske os. Det har vi på den korte bane med Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson,« siger Peter Møller om mødet.

»De (Hareide og asistenttræner Jon Dahl Tomasson, red.) er selvfølgelig ikke enige i timingen af udmeldingen, men som jeg har sagt til dem begge to, ønsker jeg helt ærligt og redeligt at fortælle, hvilken beslutning, jeg har truffet - og som DBU bakker op omkring. Nemlig at vi fra sommeren 2020 skal have et nyt trænerteam,« fortsætter fodbolddirektøren.

Kasper Hjulmand og hans nye assistent skal nu lede det danske landshold fra 2020 og de efterfølgende fire år. Men først ansættes de i et år som konsulenter i DBU.

»Vi har haft en træner (Hjulmand, red.), der har været fri på markedet. Jo længere tid, han var gået uden at have fået et job, kunne jeg forestille mig jeres (pressens, red.) reaktioner havde været. Nu kommer udmeldingen med over tre måneder til næste kamp. Det giver os alle sammen den ro, vi skal have, til at få fuld fokus på de kommende kampe. Det her er jo ikke nogen fyring af Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson. Deres aftaler udløber. Vi er i vores gode ret til at kigge på, hvad vi så skal på den lange bane. Altså ikke bare om en måned, men fire, seks og otte år frem,« siger Peter Møller, der nu for alvor har vist sig som en stærk mand i DBU.

»Jeg havde brug for at være ærlig over for Åge om, hvad der foregik bag hans ryg. Derfor melder jeg det ud til ham nu og til den danske presse, så vi slipper for spekulationer,« siger Møller.

 (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
(Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Spørgsmålet er, om Møllers beslutning får Åge Hareide til at overveje, om han vil blive som landstræner frem til sit stop om et år - eller om han kan overveje at sige sit job op. Hareide selv siger ikke noget om fremtiden, mens Peter Møller stoler på, nordmanden bliver kontraktperioden ud. Også selv om Åge Hareide ikke ønskede at være til stede til præsentationen af Kasper Hjulmand.

»Jeg synes, du skal spørge Åge, hvorfor han ikke er her i dag. Det ønsker jeg ikke at kommentere på,« siger Peter Møller.

»De (Hareide og Jon Dahl, red.) har ikke sagt, de ikke vil fortsætte, og vi har en aftale frem til 2020. Så jeg har en klar forventning om, at de fortsætter. Det er det rigtige trænerpar, og de har fuld opbakning fra mig og spillerne. Så jeg kan ikke forestille mig, de vil lade den store mulighed om at kvalificere holdet til en slutrunde på hjemmebane, glide dem af hænde,« siger Møller, der samtidig fastslår, at han heller ikke ønsker at skifte landstræner lige nu.

»Vi har ikke nogen grund til at lave et skifte nu, for tingene fungerer fint. Men om et år har vi i handlet i rettidig omhu og har en plan klar,« slutter han.

Ikke desto mindre er Kasper Hjulmand ny dansk landstræner senest den 1. august næste år.