Der er malurt i bægeret – eller rettere sagt på plænen – efter Danmarks ellers euforiske VM-kvalifikation blev sikret tirsdag aften.

På et pressemøde onsdag langer landstræner Kasper Hjulmand kraftigt ud efter det græstæppe i Parken, hvor landsholdet med besvær besejrede Østrig med 1-0.

»Vi spiller i Moldova, hvor banen er ti gange bedre end vores. Det er bare for dårligt,« siger Hjulmand med henvisning til lørdagens udekamp på et ydmygt stadion i Chisinau.

Ifølge landstræneren var Parkens sløje forfatning skyld i, at landsholdet ikke kunne folde sig ordentligt ud mod Østrig:

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det påvirker vores spil – så jeg synes, det er for dårligt, at vi bliver præsenteret for sådan et græstæppe.«

Kritikken kommer kun, fordi Danmark rent faktisk sejrede i opgøret, bemærker Kasper Hjulmand.

»Jeg gik også inden kampen og håbede, at vi vinder, så vi får lov til at udtrykke det. Kasper sagde det også efter kampen. Ellers bliver det bare brugt som en dårlig undskyldning.«

»Jeg synes, det er for dårligt, og det er ærgerligt for alle. Spillet bliver derefter. Det er vigtigt, at man har en god bane, hvor bolden kan gå,« siger Kasper Hjulmand.

Det var heller ikke ligefrem champagnebold, som publikum blev præsenteret for, da Danmark slog Østrig 1-0. Og det er langt fra første gang, at græstæppet i Parken er blevet kritiseret for sin ringe tilstand.

Senest ulmede kritikken, da FC København tog imod FC Midtjylland, efter det danske rockband The Minds of 99 havde spillet en stor koncert på nationalstadionet i samme weekend.

»Jeg bruger aldrig ordet ’katastrofe’ om fodbold, for det er noget, der foregår andre steder i verden. Men det er simpelthen bare for dårligt.«

»Vi må bare håbe på, at fremtiden byder, at vi tager græstæppet alvorligt. Jeg har sagt det i så lang tid.«

Kasper Hjulmand sendte samtidig en stikpille til Parken og deres prioriteter:

»Vi skal have specialister på græs. Jeg elsker at omgås greenkeepere, der ved hvad de vil, og hvad de kan. Og hvor der bliver investeret i det fra klubbernes side. Det er utroligt vigtigt.«

»Det er vigtigere end lounges i min verden,« siger Kasper Hjulmand.

B.T. har været i kontakt med FC København, der er ansvarlig for banen i Parken. Kommunikationschef Jes Mortensen svarer på SMS, at banen er slidt efter en lang sæson.

»Forholdene er, at der i Parken har været EM-slutrunde, FCK-kampe, en koncert og landskampe, plus de træninger på banen, der følger med, siden sommer. Det slider naturligvis på banen over tid, og derfor oplever vi i efteråret, at banen desværre ikke er optimal hele vejen igennem.«

Jes Mortensen forklarer, at DBU løbende har været orienteret om banens forhold.

»Der er ikke nogen, der ønsker en perfekt bane mere end os, og derfor har vi også haft internationale eksperter, STRI, til at lave en grundig rapport om den med anbefalinger, vi følger.«

»Deres konklusion var, at i et klima som det danske og med det aktivitetsniveau, der er i Parken, med eksempelvis krav om træning på banen for udeholdet, så rammer vi det niveau, man kan forvente. Det er DBU også bekendt med, og de er løbende inddraget i det.«

I videoen øverst i artiklen kan du se highlights fra kampen mellem Danmark og Østrig. Deri kan tilstanden på græsplænen også ses.