Lyt til artiklen

»Davay pogovorim po russki pozhaluysta«

I kategorien 'svære sprog at lære' scorer russisk tårnhøjt. Ikke desto mindre har den danske fodboldspiller Oliver Abildgaard på rekordtid lært sproget flydende.

Derfor ved han også, at øverste sætning oversat til dansk betyder: »Lad os tage den på russisk, tak.«

Søndag imponerede Rubin Kazan-spilleren, da han gav sit første interview på formfuldendt russisk. Journalisten indledte faktisk på engelsk, men den tidligere AaBer var hurtig til at slå om.

Smil på Oliver Abildgaard ved en U21-landsholds EM-slutrunde sammen med en anden tidligere AaBer, Joakim Mæhle.
Smil på Oliver Abildgaard ved en U21-landsholds EM-slutrunde sammen med en anden tidligere AaBer, Joakim Mæhle. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det var mit første interview lige efter en kamp med pressen på den måde. Særligt hjemme i Danmark kan jeg godt se, at mange bliver overrasket. De vidste det jo godt i klubben, fordi jeg jo taler russisk med dem, men jeg tænkte bare, at det ikke kunne skade at kaste mig ud i et interview.«

Sådan lyder det fra 25-årige Oliver Abildgaard – eller 'Oleg' eller tsar Abildgaard, som fans har døbt ham, efter videoen gik viralt. Siden han for to år siden først blev udlejet og siden solgt til Rubin Kazan fra AaB og satte sig på en 3.000 kilometer flyrejse mod øst, har karrieren taget samme fart som en Soyuz-raket.

For nylig bar han anførerbindet for den russiske storklub, der vandt flere mesterskaber og spillede Champions League for ti år siden og sidste år sluttede som nummer fire i den største russiske liga.

I oktober var Oliver Abildgaard på månedens hold, og midtbanespilleren har også utallige gange været på rundens hold. Han har taget Rusland med storm, og med søndagens interview er hans stjerne blot blevet endnu større i kæmperiget:

Oliver Abildgaard trives i den russiske storby Kazan, der ligger langs floden Volgas bredder. Privatfoto
Oliver Abildgaard trives i den russiske storby Kazan, der ligger langs floden Volgas bredder. Privatfoto
Vis mere

»Jeg har taget intensivt russisk og kan begå mig ubesværet. Det forpligter jo, når jeg siger det, og generelt er jeg virkelig gået ind til skiftet med åbent sind. Det betyder, at jeg også virkelig har fået en på opleveren. Jeg trives virkelig herovre,« siger 25-årige Abildgaard, der i 'corona-landskampen' mod Sverige sidste år fik sin debut for det danske landshold.

Den intensive undervisning i russisk var et valg, han selv tog, netop fordi han ville give både byen og kulturen en reel chance. Han tog til storbyen ved Volgafloden uden intention om at vende slukøret hjem uden spilletid, som det så ofte før er sket for danskere i Rusland:

»Jeg havde et mål om at tage herover for at slå igennem som den første dansker, og generelt er jeg positivt overrasket over både byen og landet. Nu begynder vinteren at komme, så jeg begiver mig ikke for meget ud. Men ellers opsøger jeg da bylivet med holdkammerater, når vi kan,« siger den populære dansker, der kalder Kazan, der ligger i Tartarstan, en både kulturelt og historisk spændende by.

I AaB var Oliver Abildgaard kendt som en midtbanespiller, der også kunne score mål, når han kom buldrende ind i feltet. Faktisk scorede han i sin debut for nordjyderne i en Superliga-kamp mod Esbjerg.

»Sssccch.« Oliver Abildgaard tysser på Horsens-fansene efter en scoring for AaB. Forleden scorede han sit første mål i russiske Rubin Kazan.
»Sssccch.« Oliver Abildgaard tysser på Horsens-fansene efter en scoring for AaB. Forleden scorede han sit første mål i russiske Rubin Kazan. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Men i Rusland har der indtil nu – trods succesen på banen – været et rundt nul ud for antal scoringer. Indtil i søndags:

»Det var dejligt, selvfølgelig var det det. Og i forhold til forløbet i kampen, hvor vi lige var kommet bagud, var det et rigtigt vigtigt tidspunkt. I min tid herovre har jeg været udpræget 6er, men nu har jeg fået lov til at gå lidt mere med frem, og det er jo rart at se, det bærer frugt,« siger Oliver Abildgaard om sin første scoring.

Aalborgenseren modtog også en udvisning i søndagens kamp. Det samme gjorde Sochi og ti mod ti lykkedes det Rubin at vinde 2-1. Matchwinner blev den danske landsholdsspiller Anders Dreyer.