Krisen kradser i 1. divisionsklubben Esbjerg efter B.T.s afsløring.

Her blev sløret løftet for, at spillerne efter kun få ugers træning med den nyansatte træner Peter Hyballa vil have tyskeren fyret oven på tilstande, de aldrig har oplevet før.

B.T. kunne fortælle, at Hyballa udsætter spillerne for psykiske og fysiske afstraffelser, og at han i opstartsfasen kører dem hårdere end nogensinde før med arbejdstider, der hedder 08.00-18.00 – det har ifølge B.T.s oplysninger kostet 14 muskelskader.

På træningsbanen har Hyballa taget hårdt fat i spillere og ydmygende sagt: »du har større bryster end din kone,« og når spillerne har protesteret, har de fået beskeden »hvem fanden tror du, du er? Giv mig 20 armbøjninger.«

Situationen er så gal, at truppen har involveret Spillerforeningen.

Nu kommer klubbens bestyrelsesformand, Michael Kalt, på banen.

»Lad mig slå fast helt fra begyndelsen, at det ikke er i orden at tale grimt til de ansatte eller straffe dem fysisk,« siger Michael Kalt og tilføjer:

»Dernæst tror jeg, at der ligger noget i, at Peter kommer fra et andet land med en anden kultur, og der kan være ting, som er acceptable at gøre for en træner i Tyskland, England eller USA, som ikke er det i Danmark. Det skal han justere og vænne sig til,« siger han.

Kalt er en del af en amerikansk investorkreds’ nylige opkøb af klubben, og den har også ejerskaber i fodboldklubber som engelske klub Barnsley og Oostende i Belgien.

Her er den samme strategi som den i Esbjerg indført med stor succes, og i sidste sæson var Barnsley med et af de laveste budgetter i Championship tæt på oprykning til Premier League, mens Oostende spillede med om pladser i Europa.

»Vi bringer en ny spillestil ind, som kræver et højt niveau af intensitet og god form. Det afspejler træningsmetoden af. Vi ved, at det virker. Det har virket i vores andre klubber, og vi så også allerede et resultat af det forleden i vores testkamp,« forklarer Michael Kalt med henvisning til en sejr på 5-2 over Hobro i en træningskamp få dage før B.T.s historie.

Fredag løb holdet ind til en ny testkamp, og her blev det til et nederlag på 1-5 til Vejle.

Samtidig med Michael Kalts offentlige advarsel til Peter Hyballa om, at han skal ændre på sin adfærd, understreger chefen, at der ingen fyring er på vej.

»Vi støtter Peter fuldt ud, og jeg tror ikke, at utilfredsheden er en afspejling af alle spillernes synspunkter. Der vil altid være en gruppe spillere, som er utilfredse med klubben på grund af forandringen i vores spillestil. Men vi skal have en kultur med respekt for hinanden, og det vil blive pointeret over for Peter, men det kommer ikke til at ændre på vores støtte til ham eller vores stil, som vi er ved at implementere,« lyder det fra Kalt.

Bekymrer det dig ikke, at det er så galt, at Spillerforeningen er blandet ind i sagen?

»Jo, og det er også derfor, at vi har samtaler med Peter om sprogbrug og tilgangen til spillerne, men det ændrer ikke på vores støtte. Der er to ting i det her. Det ene er sprogbrugen og den fysiske afstraffelse. Det vil vi helt klart adressere. Han skal følge den danske norm.«

Esbjerg har problemer med den nye cheftræner Peter Hyballa.
Esbjerg har problemer med den nye cheftræner Peter Hyballa. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Så er der punktet om, at de skal træne flere timer. De er professionelle atleter, og vi prøver at ramme et vist niveau, og her vil der være spillere, der ser det som for meget, mens andre ser det som muligheder,« pointerer bestyrelsesformanden i Esbjerg, som dagen efter B.T.s historie offentliggjorde på sin hjemmeside, at fire profiler i truppen for nu ikke skal træne med førsteholdet længere.

Det drejer sig om Jakob Ankersen, Kevin Conboy, Yuriy Yakovenko og Zean Dalügge.

»Årsagen til trupændringerne er af sportslig karakter for at holde fuldt fokus på implementering af den nye spillestil under cheftræner Peter Hyballa og resten af trænerteamet op til sæsonstart 25. juli,« skrev klubben.

»Vi vil have holdet tilbage i Superligaen, og vi tror på, at vi kommer derhen ad denne vej, og det siger jeg ikke for at negligere bekymringerne omkring sprogbrugen og de handlinger, der har været, men det betyder også, at vi er nødt til at gøre noget radikalt, men vi skal stadig have respekt for kulturen i Danmark. Det vil vi tale med ham om,« siger Michael Kalt om strategien, som Peter Hyballa er og vil være en stor del af.

Michael Kalt har selv været til stede og med egne øjne set, når Peter Hyballa har givet dessiner til spillerne.

»Det er intenst. Det var min første reaktion. Denne fyr arbejder hårdt, og det er det, han vil have sine spillere til. De skal knokle i 90 minutter plus tillægstid, og det kræver en virkelig god form.«

»Vores strategi er den samme i de andre klubber. Barnsley var tæt på oprykning med det næstlaveste budget i Championship, så det virker, men det kræver et stort engagement og en intensitet til træning, der er meget høj. Det støtter vi fuldt op om.«

Peter Hyballa kommer med en blakket fortid i andre klubber, og historier som dem, vi ser i Esbjerg, er ikke helt fremmede, har I slet ikke været bekymrede for hans fortid?

»Vi vidste godt, hvad vi fik, da vi ansatte Peter. Han går op i tingene og er passioneret. Og der er tydeligvis bivirkninger ved det, det er vi klar over. Vi har kigget på situationen og kigger på det, men det ændrer ikke på noget i forhold til vores ansættelsesforhold og den måde, som vi vil spille på.«

»Peter er en meget, meget intelligent fyr, som har været træner i meget lang tid, og jeg tror, at han ved, at der er kulturelle forskelle, som han skal være opmærksom på. Han forstår, at han kommer fra en anden kultur. Jeg tror, at hvis du snakker med folk i Tyskland, så opfatter de det ikke som så slemt som her. Det ændrer ikke på, at vi vil tage fat i de bekymringer i Danmark, som der er. Peter skal arbejde sig ud af det. Men du er nødt til selv at snakke med ham, for jeg vil ikke snakke på hans vegne. Den mulighed skal han selv have.«

Hvordan forholder du dig til, at han tager fat i en spiller og siger, at han er så tyk, at han har større bryster end konen?

»Det er upassende sprogbrug, som vi vil forklare ham,« fastslår Michael Kalt, som samtidig ikke har noget imod, at spillerne møder tidligt og stadig er på træningsbanen klokken 18.00.

»De er professionelle atleter. Normalt arbejdende mennesker går på arbejde klokken 8.00 og kommer hjem klokken 18.00. De her gutter udlever en drøm og er professionelle atleter, de burde byde muligheden for at arbejde så hårdt som muligt velkommen, så de kan komme tilbage i Superligaen. Vores fans går ikke på arbejde klokken 9.00 og får fri klokken 13.00,« bemærker Kalt.

Han understreger igen og igen, at Esbjerg skal have et hold, som esbjergenserne kan se sig selv i.

»Standarden i klubben bliver at sætte et hold på banen, som hele byen er stolt af. Når fansene kommer og betaler penge for at se holdet, skal vi også give dem et resultat. Folk skal se hårdtarbejdende drenge. De gider ikke se spillere, der ikke kæmper. Fansene arbejder hårdt for deres penge, og vi kommer til at sætte et hold på banen, som afspejler de penge, som de har arbejdet hårdt for at tjene.«

»Så så længe vi holder os til reglerne, har jeg ingen problemer, for det kommer også til at gøre dem til bedre spillere. Hvis du spørger fansene, hvad de gerne vil se, tror jeg, at de vil se en klub, der har en plan og arbejder hårdt, og det er den proces, vi er i gang med. Vi har en træner, der aldrig har arbejdet i Danmark før. Vi skal lige lære de kulturelle forskelle at kende, og i sidste ende er vores mål at få denne klub tilbage, hvor den hører til,« siger han.

Det er i toppen af dansk fodbold, mener Michael Kalt, der skruer bissen på over for spillerne.

»Denne her klub er en Superliga-klub, og det er der, vi hører til, og vi vil ikke acceptere middelmådighed. Vi vil få holdet til at rykke op så hurtigt som muligt. Forskellen på Esbjerg og de andre steder er, at faciliteterne er i top her, der er ingen grund til, at denne klub ikke skal ligge i top fire eller top fem i Danmark og kæmpe om at spille med i Europa. Hvis det betyder, at vi skal være længere tid på træningsbanen, så er vi det. Dem, der ser muligheder, kan tage dem, de andre kan lade være og tage et andet sted hen,« lyder den klare besked til spillertruppen.

Dermed har de foreløbig intet held med at få Peter Hyballa afskediget. Træneren får en offentlig advarsel, men bliver fredet af den øverste chef.