Vil du lytte til artiklen?
Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.
Allerede abonnement?
Vil du lytte til artiklen?
Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.
Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
Føljetonen om 1. divisionsklubben Jammerbugt tager nu en ny drejning.
B.T. kunne i sidste uge afsløre, hvordan Jammerbugt FC havde menneskesmuglet og undladt at udbetale løn til unge afrikanske fodboldspillere.
Siden fulgte TV3 Sport op med en lignende historie om den kontroversielle tyske ejer, Klaus-Dieter Müller, og nu kigger politiet på klubbens specielle metoder.
Metoder, som kritiseres vidt og bredt, og som flere mener har ødelagt 'humlebien' Jammerbugt, der kæmper for livet i 1. division.
»Vi har i politikredsen ladet oplysningerne fra artiklerne gå videre til vores udlændingekontrolgruppe til en nærmere undersøgelse af omstændighederne,« fortæller Nordjyllands Politis pressechef, Christian Brinck, til B.T.
Hvad disse undersøgelser fører til, kan han endnu ikke oplyse. B.T. forsøger at få en kommentar fra udlændingekontrolgruppen.
Samtidig oplyser Nordjyllands Politi, at man generelt fører kontrol i de brancher, der typisk har ansatte med opholdstilladelser.
Derfor kan sagen få strafferetlige konsekvenser, hvis Klaus-Dieter Müller igen smugler håbefulde spillere ud af Danmark.
I februar blev der nemlig vedtaget en ny bestemmelse i straffeloven, som forbyder menneskeudnyttelse. Tidligere ville en sag om menneskesmugling høre ind under paragrafferne for menneskehandel, og det er svært at dømme for det, når spillerne kommer frivilligt til Danmark med drømme om en professionel karriere.
»Den vil forhåbentlig sikre bedre beskyttelse fremover,« siger Maria Ventegodt, national chef ved Institut for Menneskerettigheder, da B.T. forelægger hende Jammerbugt-historierne.
Hun kan ikke kommentere den konkrete sag, men siger:
»Det er klart, at udenlandske spillere uden opholdstilladelse er en meget udsat gruppe, som kan risikere usle arbejdsforhold, fordi de ikke har ret mange andre alternativer.«
»Hvis sådan noget sker, så kunne det tyde på, at der er behov for beskyttelse mod menneskeudnyttelse,« fortsætter hun og understreger, at hun ikke kan udtale sig om, hvorvidt Klaus-Dieter Müllers ageren er grov nok i forhold til den nye bestemmelse i straffeloven, ligesom den ikke har tilbagevirkende kraft.
Mens politiet undersøger forholdene i klubben fra den lille by Pandrup, har det skabt debat om udenlandske ejerskaber i dansk fodbold.
Hos DBU er en arbejdsgruppe i gang med at kigge på udenlandske ejerskaber, ligesom Divisionsforeningen har regler på vej, der skal sikre bedre regulering på vej af ejerskifter og krav til nye ejere.
Divisionsforeningens magtfulde direktør, Claus Thomsen, vil ikke kommentere på konkrete sager, understreger han tydeligt, men siger:
»Man skal overholde dansk lovgivning som alle andre erhvervsvirksomheder. Så er der andre forhold i fodboldens verden også, hvor det – hvis man bringer spillet i miskredit – kan have konsekvenser,« siger han, da B.T forholder Claus Thomsen sagen.
Har I kig på Jammerbugt?
»Ingen kommentarer.«
Men det her er vel mere end bare utilfredsstillende for dansk fodbolds renomme – det er vel også moralsk forkasteligt, når udenlandske ejere opererer på denne måde?
»Selvfølgelig handler det om dansk fodbolds renommé, og vi agerer på det grundlag, vi har, og det gør vi også her. Men der er ingen forskel på, om ejerskaberne er udenlandske eller danske. Det er de samme regler.«
Har I samarbejde med politiet om igangværende sager?
»Ingen kommentarer, men man skal følge loven, og samtidig har vi jo fodboldens regelsæt. Så ja, vi informerer om alle de her ting og følger med i, om der bliver sanktioneret,« slutter Claus Thomsen, der altså ikke mener, Divisionsforenignen skal agere anderledes over for udenlandske pengemænd og klubejere.
Kenneth Cortsen, sportsøkonom og ekspert i branding på University College Nordjylland, er hård i sin kritik af Jammerbugts tyske ejer og hans metoder .
»Desværre viser fodboldens popularitet og store eksponeringsplatform sig tillokkende på fodboldkøbmænd, der kan udnytte den store interesse fra spillere i udviklingslande for at forfølge drømmen i Europa,« lyder analysen fra Kenneth Cortsen, der er et af Danmarks skarpeste fodboldøkonomiske overhovedet.
»Drømmen overskygger uheldigvis indimellem fodboldens skyggesider med dårlig behandling af disse lykkeriddere,« slutter han sin kritik af unge mennesker fra ulande, der behandles som 'varer' på en 'markedsplads'.
Klaus-Dieter Müller er stadig ikke vendt tilbage på B.T.s henvendelser