B.T. har været i arkiverne for at finde sager, der matcher Nicklas Bendtners anmeldte overfald på en taxichauffør.

Det er endnu uvist, hvilke konsekvenser sagen får for Nicklas Bendtner, men vi har set på, hvad dommerne tidligere har lagt vægt på i sager om vold mod en taxichauffør.

Den første sag udspillede sig i 2015 på en natklub, hvor en mandlig gæst blev fundet skyldig i at have tildelt en kvinde et knytnæveslag i ansigtet efter en uoverensstemmelse. Kvinden pådrog sig en blødning og et hævet kæbeled.

Landsretten idømte fængselsstraf i 60 dage, men sagen blev bragt for Højesteret, der gjorde dommen betinget med vilkår om samfundstjeneste. Højesteret lagde vægt på, at manden var ustraffet, at der var tale om simpel restaurationsvold, og at volden alene havde medført begrænsede skader.

Landsretten ved Gammeltorv i København.
Landsretten ved Gammeltorv i København. Foto: Louise Leth-Espensen
Vis mere

Anderledes gik det i en anden sag fra 2014, hvor byretten idømte en kvindelig taxi-kunde 50 dages fængsel. Kvinden blev fundet skyldig i at have slået en taxichauffør to gange i hovedet, den ene gang med knyttet næve, desuden havde hun forsøgt at sparke taxichaufføren. Kunden nægtede sig skyldig og argumenterede for, at chaufføren havde kaldt hende en idiot, fordi hun påpegede, at han kørte en omvej.

I denne sag mente Landsretten ikke, at der var grundlag for at gøre straffen betinget med vilkår om samfundstjeneste. Argumentet lød, at den udøvede vold var begået mod en taxichauffør, derfor blev dommen ikke omstødt.

Og det er der en helt særlig grund til, fordi der er tale om vold i forbindelse med udførelsen af et job.

»Vi har en bestemmelse i straffeloven, der handler om, at det i sig selv er en skærpende omstændighed (hvilket vil sige, at straffen kan blive højere, red.), at man udøver vold mod nogen, der er særligt udsat for vold i anledning af deres job. Den bestemmelse blev faktisk indført i straffeloven på grund af en taxichauffør,« forklarede Trine Baumbach fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet til B.T. om generelle strafferetssager og ikke om den konkrete sag med Nicklas Bendtner.