En vild sag ruller i afrikansk fodbold, hvor en spiller er sigtet for at score to selvmål, fordi han ville redde en kamp fra matchfixing.

Den danske fodboldtræner Henrik Lehm har tidligere trænet klubben og spilleren Hashmin Musah, som Henrik Lehm holder meget af.

»Vi havde det godt sammen. Det er en typisk reaktion fra Hashmin, hvis han føler sig uretfærdigt behandlet. Han er en anførertype, der tør sige fra. Det er de ikke vant til i Ghana, hvor man står skoleret, når cheferne siger noget,« fortæller Henrik Lehm, der ikke vil udtale sig om den konkrete sag.

Den drejer sig om, at Hashmin Musah havde fået besked om, at kampen mellem hans egen klub, Inter Allies, og modstanderen Ashanti Gold var blevet matchfixet og skulle ende 5-1. Det ville han ikke finde sig i, så han tog sagen i egen hånd og scorede to selvmål. Kampen endte 7-0.

»Jeg hørte på vores hotel, at der var sat et væddemål på 5-1 mod min klub, Inter Allies. Jeg besluttede mig for at spolere det, for jeg går ikke ind for betting,« har Musah selv udtalt til ghanesiske medier efter hændelsen tilbage i juli. Inter Allies endte i øvrigt klart sidst i den bedste ghanesiske liga.

Nu er 24-årige Hashmin Musah så selv sigtet for matchfixing og for at bringe spillet i miskredit. Det kan ende med, at han bliver udelukket fra fodbold.

I alt er 18 spillere og seks officials fra de to klubber sigtet.

Henrik Lehm er ikke overrasket over, at Hashmin Musah reagerer anderledes end de andre spillere.

»Retfærdighed er vigtigt for ham, og han går op i, at man bliver behandlet ordentligt. Hvis nogen skulle sørge for, at spillerne fik løn til tiden, var det ham,« siger Henrik Lehm, der tidligere har været træner for OBs kvinder, Næsby og HB Køge. I 2020 var han – afbrudt af en coronapause – træner for Inter Allies.

»Hashmin har overvejet det nøje og gjort det, han syntes var det rigtige. Jeg tror, han har været klar over konsekvenserne,« fortsætter Henrik Lehm.

Han er enormt ked af, at hans tidligere klub er involveret i en sag om matchfixing.

»Det er et dårligt signal. Også for ghanesisk fodbold.«

Henrik Lehm har ingen beviser for, at andre kampe i Ghana har været udsat for matchfixing, men han har haft flere interessante oplevelser i sin tid i Ghana.

»Jeg blev kåret som månedens træner, fordi vi vandt tre udekampe i træk. Det er næsten umuligt at vinde på udebane, selvom holdene er lige gode. Der blev dømt straffe for forseelser to meter uden for feltet. Jeg har ingen beviser, men jeg har en fornemmelse af, at når man spiller væk fra hovedstaden – hvor der er tv og meget opmærksomhed – og spiller ude i junglen, så er det meget svært at vinde som udebanehold,« siger han.

Forholdene i Ghana er også på andre måder helt forskellige fra de danske.

»Trafikken er hjernedød. Det kan tage en time at køre fem kilometer til træning, og nogle udebaneture var 12-14 timer hver vej, hvor kæmpe lastbiler overhaler dig,« fortæller Henrik Lehm, der boede på et fint sportskompleks i hovedstaden Accra med fitnesscenter, swimmingpool og vagter ved portene.

Mens ikke alle er fattige, kommer mange spillere fra fattige kår, så de spiller for mad, familiens overlevelse og måske særligt for en kontrakt i Europa.

»De har så lidt, men hold kæft hvor er de glade. Det kunne vi lære noget af,« mener den danske træner.

Henrik Lehm med ghanesiske fans efter en kamp.
Henrik Lehm med ghanesiske fans efter en kamp. Foto: Inter Allies
Vis mere

Han var vild med spillernes gå-på-mod og lyst til at lære, og han arbejdede i høj grad med at udvikle deres spilforståelse. Desuden arbejdede han på at lære dem at komme til tiden, holde aftaler og træffe selvstændige beslutninger. Et område, han oplevede, spillerne rykkede sig på.

Henrik Lehm er ansat af det amerikanske selskab Capelli Sports, der også ejer HB Køge herhjemme, græske AEK Athen og den tyske klub Duisburg.

Da han blev hevet hjem fra Ghana før nytår, var det netop, fordi han skulle til Duisburg, hvor han nu er general manager og cheftræner for klubbens kvindehold, der har som mål at komme tilbage i Bundesligaen.

»Jeg skal bygge staben op, hive nye spillere ind, etablere en spillestil og få gang i ungdomsafdelingen,« siger han om sit nye arbejde.