Landsholdet vil markere sig i debatten om det omskældte VM i Qatar.

Det gør spillerne i forbindelse med landskampen søndag mod Moldova, varsler kommunikationschef i DBU Jakob Høyer ved lørdagens pressemøde.

»Sammen med Holland og måske nogle andre lande vil spillerne markere deres holdninger i morgen,« melder han.

»Vi vil meget gerne gøre mere for at synliggøre behovet for forandringer, men også tage konkrete tiltag, der kan skabe forandringer for migrantarbejdere.«

Jakob Høyer og DBU kommer dog ikke ind på, hvad markeringen konkret går ud på.

»Det er spillernes egen beslutning, og det er vi rigtig glade og stolte over i DBU. At vi har spillere, der tør tage stilling til fordel for menneskerettigheder og godt vil vise det.«

Debatten omkring VM-slutrunden i Qatar har raset den seneste måned, efter en undersøgelse fra det britiske medie The Guardian viste, at omkring 6.500 migrantarbejdere er døde under arbejdet op mod slutrunden.

»Vi er blevet placeret i en situation som spillere, hvor vi skal forholde os til noget, som andre har taget et valg om. Vi har ventet med at gøre noget for at blive klogere på diskussionen, vi har blandt andet haft et møde med Amnesty, og så har vi talt om, hvad vi kan gøre,« siger Kasper Schmeichel ved selvsamme pressemøde.

Kasper Schmeichel fortæller, at spillertruppen har afventet med at gøre noget i forhold til VM i Qatar, indtil man var blevet klogere på situationen. Det er man så nu.
Kasper Schmeichel fortæller, at spillertruppen har afventet med at gøre noget i forhold til VM i Qatar, indtil man var blevet klogere på situationen. Det er man så nu. Foto: JACK GUEZ
Vis mere

Forsvarsspilleren Jannik Vestergaard mærker, at debatten om VM i Qatar er øget.

»Fokus er intensiveret de seneste uger og måneder. Helt generelt er der fra spillernes side på klub- og landsholdsplan en følelse af, at der bliver truffet beslutninger hen over hovedet på os.«

»Så en beslutning om at bringe VM til Qatar fylder da noget hos os spillere, specielt når vi bliver stillet til ansvar for den,« siger Jannik Vestergaard.

De seneste dage har spillerne fra Norge og Tyskland med budskaber på deres T-shirts gjort opmærksom på, at menneskerettighederne skal overholdes. Også det hollandske fodboldlandshold har varslet aktion rettet mod VM i Qatar.

Landstræner Kasper Hjulmand er glad for, at landsholdsspillerne vil deltage i debatten om VM. Han vil dog gerne undgå, at debatten bliver skinger.

»Vi skal gøre hvad vi kan nu for at sende klare signaler til vores fodboldpolitikere lige nu. Der er tydelige tegn på, at der er et vindue til at få ændret nogle ting,« siger landstræneren.

Direktør i DBU Jakob Jensen håber, at presset på Qatar vil blive øget frem mod slutrunden.

»Vi ønsker at bidrage til at skabe forandringer i Qatar, og vi vil gerne gøre det sammen med andre fodboldforbund, men også med andre idrætsforbund, organisationer og alle, der vil bidrage.«

»Der er stadig behov for markante forbedringer og ændringer i Qatar, og det kan kun ske, hvis vi står sammen og samarbejder,« siger DBU-direktøren.

Danmark møder Moldova søndag klokken 18.00.

/ritzau/