Må dine børn se 'Squid Game'?

Det sydkoreanske Netflix-hit har allerede skabt debat i England, om hvorvidt børn skal se den voldelige serie eller ej. Nu vækker den også bekymring hos en dansk mor.

Louise Lage fra Padborg er mor til to piger på henholdsvis otte og 11 år.

Hun er bekymret over, at serien, hvor en række personer deltager i forskellige børnelege med livet som indsats, er blevet populær blandt hendes børns skolekammerater.

Louise Lage.
Louise Lage.
Vis mere

»De har efterhånden talt om det henne i skolen i et par uger. Nogle af de andre har set serien, og så vil mine børn også, men det må de ikke. De er alt for små,« lyder det fra Louise Lage, der endnu ikke har set serien, men baserer sin bekymring på den omtale og klip af serien, som hun har set.

»Det er ikke noget, børn skal se. Det er alt for voldsomt, og nu har det spredt sig til YouTube, Tiktok og andre steder. Det er bekymrende, at børn kan blive draget ind i en gyserserie på den måde,« forklarer hun.

Louise Lage er blandt andet bange for, at hendes børn kan få mareridt af at se 'Squid Game', og hun bruger derfor meget tid på at tale med dem om, hvorfor de ikke må se serien.

»Jeg forklarer dem, at det er meget voldsomt. At folk bliver slået ihjel. Den ældste synes, det er okay, men den yngste, der også er helt vild med halloween, synes, jeg er irriterende.«

Hun ved godt, at det er svært at kontrollere, hvad børnene ser i skolen og hos deres venner, og derfor gør hun også meget ud af at forklare dem, at ikke alt, hvad de ser på internettet, er virkeligt.

»Jeg siger også til dem, at hvis de synes, noget er for voldsomt, så skal de komme til mig og snakke om det. Hvilket de heldigvis også gør,« fortæller hun.

Louise Lage håber, at vi som samfund kan få mere fokus på, hvordan forældre håndterer situationer, som når et voldeligt serie-fænomen som 'Squid Game' når ud i børneværelserne.

»Red Barnet kunne for eksempel lave noget materiale, der hjælper os forældre til, at det ikke er så slemt for børnene. Og samtidig oplyse endnu mere om farerne ved for eksempel at sidde og se YouTube-videoer,« forklarer hun og tilføjer:

'Squid Game'.
'Squid Game'. Foto: YOUNGKYU PARK/NETFLIX
Vis mere

»Nu er jeg selv ret beskyttende over for mine børn, men der er mange af deres venner, der får lov til at se 'Squid Game'. Når jeg taler med andre forældre, oplever jeg tit, at de bare lukker af. At de hellere vil vente med at se på det, til der er et problem. Hvorfor ikke tage det i opløbet?«

Redaktør for DRs nyhedsprogram for børn, Ultra Nyt, Rasmus Agger, har tidligere fortalt til Berlingske, at de for tiden oplever, at mange børn henvender sig, fordi de er blevet skræmte af at se videoer om 'Squid Game' på TikTok.

Berlingske har i den forbindelse blandt andet talt med lektor i pædagogisk psykologi Andreas Lieberoth, der maner til ro, og påpeger, at det er helt normalt, at børn søger grænser og derudover er dygtige til at kende forskel på fantasi og virkelighed, og derfor hurtigt kan berolige sig selv efter at være blevet skræmt.

Hans råd er, at man taler med børnene, bekræfter dem i, at det er noget uvirkeligt, og ikke mindst spørge ind til, hvad de har set.

»Så kan man finde ud af, hvad det er, de er bange for, og kan bedre hjælpe dem. Og ikke mindst få en bedre fornemmelse af, hvad der er sket,« siger han.