Lyt til artiklen

Henrik H. Lund er skuespiller, revyforfatter og visesanger.

Og så er han også tv-julemand – ikke mindst i den meget omdiskuterede julekalender 'Alletiders Julemand'.

Altså netop den Pyrus-julekalender, som TV 2 har valgt at fjerne fra sendeflade og streaming i sidste øjeblik på grund af potentielt stødende scener, der kan være nedværdigende over for sorte mennesker.

Derfor ærgrer det Henrik H. Lund, at hans julekalender nu er taget af skærmen.

»Vi bliver historieløse efterhånden. Vi må ingenting. Kulturen bliver ramponeret fuldstændig. Vi bliver så berøringsangste, at vi efterhånden ingen fortid har, for hvad må vi snakke om?« reflekterer tv-julemanden.

For ikke mindst som revyforfatter frygter han, hvad der kan ende med at skulle overgå vores fælles kulturarv.

Og han synes i hvert fald, det er at gå for vidt at sortliste hele 'Alletiders Julemand'.

»Jeg er absolut på den side, der siger, at vi skal tage hensyn. At vi ikke må udstille og udskamme. Men det harmløse – når børn er flødeboller og sådan noget – der synes jeg, det er en overreaktion, som er fuldstændig vanvid.«

Således så en af de omdiskuterede flødeboller i Pyrus-julekalenderen ud. Det sortmalede ansigt er blevet beskyldt for at være såkaldt black facing, mens de røde læber kan kritiseres for at være en karikeret fremstilling af sorte.
Således så en af de omdiskuterede flødeboller i Pyrus-julekalenderen ud. Det sortmalede ansigt er blevet beskyldt for at være såkaldt black facing, mens de røde læber kan kritiseres for at være en karikeret fremstilling af sorte.
Vis mere

Men Henrik H. Lund prøver at følge med tidsånden. At være »yngre, end kalenderen siger«, som han beskriver det.

Så han er heller ikke afvisende over for, at der rent faktisk er elementer i 'Alletiders Julemand', som er problematiske i dag.

»Men det skulle man have spolet igennem og redigeret i tide,« mener skuespilleren.

»Man skulle have gået ind med instruktøren Martin Miehe-Renard og have sagt: 'Her er der noget, vi skal have dækket' – og så kunne man have gjort et eller andet med et juletræ eller måske lavet en smule beskæring, som måske ikke er helt logisk, men julekalendere er jo alligevel ikke belastet af logik.«

Ikke mindst ville forældrene også har et ansvar, mener Henrik H. Lund.

»Julekalenderen kunne følges af en redigering og en forklaring fra forældrene, om at der er nogle ømme punkter i julekalenderen. Det er jo meget, meget få børn, der i en lille alder bliver sat alene foran skærmen.«

Kunne godt have brugt genudsendelsespengene

Men sådan gik det som bekendt ikke. For TV 2 »vil ikke redigere og klippe om i indhold, der er produceret i en anden tid«, har tv-stationen forklaret til B.T.

Så derfor bliver 'Alletiders Julemand' altså ikke genudsendt for fjerde gang som planlagt. I stedet har TV 2 erstattet årets juleeftermiddagsflade med Pyrus-efterfølgeren 'Alletiders Eventyr'.

Det betyder også, at Henrik H. Lund alligevel ikke får udbetalt de planlagte genudsendelsespenge.

For han var kun med som den bærende karakter som julemanden i den fjernede Pyrus-julekalender.

Men Henrik H. Lund »aner ikke«, hvor mange penge han havde stået til at få udbetalt for genudsendelsen af sin julekalender fra 1997.

'Alletiders Julemand' med Julemanden, Gyldengrød, Kandis og Pyrus.
'Alletiders Julemand' med Julemanden, Gyldengrød, Kandis og Pyrus. Foto: MORTEN JUHL
Vis mere

Tidligere genudsendelsesår har han både prøvet at få »slet ikke noget« og »et meget beskedent beløb«, mens han også har prøvet at få udbetalt »tæt på 50.000 kroner«.

Og i år var skuespillerne i 'Alletiders Julemand' faktisk sikret at få betaling for genudsendelsen, har skuespilleren bag karakteren Kandis, Christiane Bjørg Nielsen, forklaret til B.T.

Men de penge går tabt, for genudsendelsen af den folkekære julekalender blev som bekendt trukket tilbage af TV 2 en uge før første decembers afsnit.

»Selvfølgelig ville jeg da gerne have nogle penge, dem kunne jeg godt bruge, men det er ikke min primære ærgrelse. For jeg klarer den sgu nok,« forklarer Henrik H. Lund med et glimt i øjet.

»Men der er da noget ramponeret forfængelighed, for det ville da have promoveret mig lidt, fordi jeg går stadig ud og synger viser og fortæller løgnhistorier for folk.«