Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Søndag nat dansk tid kan Thomas Vinterberg skrive dansk filmhistorie som nomineret i hele to kategorier til årets Oscar-uddeling.

I den forbindelse har vi samlet en række fakta om den danske filminstruktør og 'Druk', som du måske ikke vidste – eller havde lagt mærke til. For 'Druk' er blandt andet fuld af kendte statister.

Thomas Vintberg med sine unge 'Druk'-elever. På billedet ses blandt andet Marcus Jess Petersen og Alma Thomsen.
Thomas Vintberg med sine unge 'Druk'-elever. På billedet ses blandt andet Marcus Jess Petersen og Alma Thomsen. Foto: Privatfoto
Vis mere

1. Taber altid til Italien

Da Thomas Vinterbergs første internationale hit, 'Festen', i 1999 blev forbigået af Oscar-akademiet, vandt den italienske film 'Livet er smukt' prisen som bedste internationale film. I 2014, da 'Jagten' var en af de fem nominerede, tabte Thomas Vinterberg endnu en gang til en italiener, da bedste internationale film gik til den italienske 'Den store skønhed'. I år er der heldigvis ingen italienske film med i feltet.

2. Susanne Bier tog prisen

I 2010 gjorde Thomas Vinterberg comeback efter et par mindre heldige film med det socialrealistiske drama 'Submarino'. Filmen blev indstillet til at være det danske Oscar-bud, men tabte til Susanne Biers 'Hævnen', der endte med at vinde en Oscar for bedste internationale film.

Susanne Bier vandt i 2010 en Oscar for sin film 'Hævnen'. Thomas Vinterberg var i spil med filmen 'Submarino'.
Susanne Bier vandt i 2010 en Oscar for sin film 'Hævnen'. Thomas Vinterberg var i spil med filmen 'Submarino'. Foto: MIKE BLAKE
Vis mere

3. Kendt filmgymnasium

'Druk' er optaget på Aurehøj Gymnasium i Gentofte, hvor både Thomas Vinterbergs børn og hustru, Helene (der spiller Magnus Millangs hustru i 'Druk'), selv har gået. Tidligere er skolen blandt andet blevet brugt i film som 'Den kroniske uskyld' (1985) og 'Barndommens gade' (1986), ligesom bandet TV-2 brugte det i musikvideoen til deres hit 'Der går min klasselærer'.

4. Virkelighedens søløb

I begyndelsen af 'Druk' ser man gymnasieelever løbe et løb, hvor det gælder om hurtigst at drikke en kasse øl. Søløbet var en tradition, som eleverne havde på Aurehøj gymnasium indtil 2018 og blev foretaget rundt om Gentofte Sø. Thomas Vinterbergs egen datter Nanna har deltaget og gav inspiration til filmen. Se herunder, hvordan det sidste løb så ud:

5. Ulrich Thomsens datter er med

Skuespiller Ulrich Thomsens datter, Alma, er statist i 'Druk', hvor hun er en af Mads Mikkelsens karakters gymnasieelever. Hun debuterede første gang på tv i 2019 i Viaplay-serien 'Forhøret', hvor hun spillede over for sin far.

Ulrich Thomsens datter Alma har en statistrolle i 'Druk'.
Ulrich Thomsens datter Alma har en statistrolle i 'Druk'. Foto: Kristian Dam Nygaard
Vis mere

6. Bjørn fra 'Julefeber' kom med på tragisk baggrund

Silas Cornelius Van, der i december havde hovedrollen som Bjørn i DRs julekalender 'Julefeber', spiller i 'Druk' Mads Mikkelsens karakters yngste søn. Han fik rollen, da Thomas Vinterbergs datter Ida, der skulle have været med i filmen, døde i en tragisk bilulykke kort inde i optagelserne.

7. B.T. er repræsenteret i 'Druk'

Thomas Bo Larsens karakter Tommy læser B.T. i 'Druk'. Thomas Vinterberg forklarer hvorfor: 'B.T., fordi det var afslørende. Kun Tommy ville læse B.T. på det gymnasium'.

8. DR-stjernes søster er med i 'Druk'

Flora Ofelia Lindahl, der sidste år havde hovedrollen i DRs serie 'Ulven kommer', er også familiemæssigt repræsenteret i 'Druk', da hendes søster, Freja Bella, har en statistrolle som en af gymnasieeleverne.

Flora Ofelia fra DR-serien 'Ulven kommer' har sin søster Freja Bella med i 'Druk'.
Flora Ofelia fra DR-serien 'Ulven kommer' har sin søster Freja Bella med i 'Druk'. Foto: Privatfoto
Vis mere

9. 'Krøniken'-stjernes søn er med i 'Druk'

Skuespiller Ken Vedsegaard, der især er kendt som Erik i DRs dramaserie 'Krøniken', har sin søn, Aksel, med i 'Druk'. Aksel spiller Jason, der i en scene over for Mads Mikkelsen praler med, hvor mange genstande han drikker på en uge.

10. 'Brille' er Hr. Weyses søn!

Max Kaysen Høyrup, der i 'Druk' spiller den lille dreng 'Brille' på Thomas Bo Larsens karakters fodboldhold, er også med i TV 2s hitserie 'Badehotellet', hvor han spiller Hr. Weyses søn Leander. I øvrigt bruger 'Brille' faktisk slet ikke briller i virkeligheden.

Max Kaysen Høyrup der spiller 'Brille' i Druk'.
Max Kaysen Høyrup der spiller 'Brille' i Druk'. Foto: Privatfoto
Vis mere

11. Bo fra 'Klovn' er også med!

Marcuz Jess Petersen, der er kendt som Bo i Casper Christensen og Frank Hvams 'Klovn'-univers, er også med i 'Druk' som en af Mads Mikkelsens karakters gymnasieelever.

Marcuz Jess Petersen tog et billede under studenterkørsel-optagelserne.
Marcuz Jess Petersen tog et billede under studenterkørsel-optagelserne. Foto: Privatfoto
Vis mere

12. Kongehuset repræsenteret ved et tilfælde

Dronning Margrethes kongeskib Dannebrog er med i baggrunden i slutscenen af 'Druk', da Mads Mikkelsens karakter sidder og kigger ud på vandet. Det var ikke planlagt, fortæller Thomas Vinterberg:

»For os var det en stor foræring i en film, der på sin egen måde hylder sit fædreland.«

13. Scarlet Pleasures forbindelse til Mads Mikkelsen

Popgruppen Scarlet Pleasure leverer med hittet 'What A Life' musikken til 'Druk'. Gruppens forsanger, Emil Goll, er vokset op i Gentofte med Mads Mikkelsens jævnaldrende datter Viola og blev som teenager engang hjulpet hjem af den danske verdensstjerne efter en lidt for våd aften.

»Det var ligesom at være med i en film. Han (Mads Mikkelsen, red.) har sidenhen fortalt mig, at jeg åbenbart havde en hel kasse øl med, som jeg insisterede på at skulle have med hjem til min mor. Han kørte mig hjem, og det skal han fandeme have tak for,« fortalte Emil Goll sidste år til B.T.

Scarlet Pleasures forsanger Emill Goll er i sine teenageår blevet hjulpet hjem af Mads Mikkelsen efter en fest.
Scarlet Pleasures forsanger Emill Goll er i sine teenageår blevet hjulpet hjem af Mads Mikkelsen efter en fest. Foto: Kristian Dam Nygaard
Vis mere

14. Endnu en omgang

Thomas Vinterbergs filmskoleafgangsfilm fra 1993 hed 'Sidste omgang', og havde Thomas Bo Larsen i hovedrollen. Nu slutter han ringen med 'Druk', der på engelsk som bekendt hedder 'Another Round' ('Endnu en omgang'), og igen ser man Thomas Bo Larsen i en af de bærende roller.

15. Thomas Bo Larsen er altid med!

Martin Scorsese har Robert De Niro, Thomas Vinterberg har Thomas Bo Larsen. Bortset fra 'Kollektivet' fra 2016 står Thomas Bo Larsen i rulleteksterne i samtlige af Thomas Vinterbergs film. I 'Submarino' er han kun nævnt under 'en særlig tak til', men ellers har han altid med i større eller mindre roller. Af andre Vinterberg-favoritter kan nævnes Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm og Bjarne Henriksen, der alle har tre Vinterberg-film på cv'et.

Thomas Vinterberg i 1998 med skuespillerne fra 'Festen': Thomas Vinterberg, Paprika Steen og Ulrich Thomsen.
Thomas Vinterberg i 1998 med skuespillerne fra 'Festen': Thomas Vinterberg, Paprika Steen og Ulrich Thomsen. Foto: JAN JØRGENSEN
Vis mere

16. Druk-camp

Alle scener er skudt i ædru tilstand, men forinden var de på druk-camp og filmede sig selv, mens promillerne steg, for at kunne nærstudere, hvordan alkoholen påvirkede karaktererne.

»Vi følte os ikke fulde. Men dagen efter var det meget åbenbarende at se sig selv i optagelserne og se alle de små subtile forskelle mellem at være ædru og tipsy,« har Mads Mikkelsen fortalt til Los Angeles Times.

Andre læser også