I en sympatisk podcast-mission, drevet af en personlig sorg over at se sin far langsomt dø af KOL, forsøger radioværten Peter Falktoft at få danskerne til at holde op med at ryge.

Men udsendelsen viser sig at være behæftet med fejl og overdrivelser om rygningens negative konsekvenser, erkender hans arbejdsgiver.

I serien 'Danmarks dræber #1' taler Peter Falktoft med sin lungesyge far, Anders Falktoft, om, hvorfor han er havnet i den triste situation, og hvad han tænker om alle de forfærdelige ting om rygning, som Peter Falktoft finder frem til undervejs.

Siden har flere lyttere på Twitter hyldet den rapkæftede radiovært og sagt, at de er holdt op med at ryge, efter de har hørt hans slagkraftige argumenter.

Peter Falktoft er vært på radioprogrammet 'Danmarks dræber #1'.
Peter Falktoft er vært på radioprogrammet 'Danmarks dræber #1'. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

I flere tilfælde er argumenterne dog stærkt overdrevne eller måske endda pure opspind.

Det erkender P1's kanalchef, Thomas Buch-Andersen, i en længere præcisering på dr.dk.

Bl.a. fortæller Peter Falktoft i udsendelsen, at der bliver smidt ni millioner cigaretskodder på jorden om dagen i Danmark, og at dette beløber sig til tre milliarder om året.

Han undgår dog at nævne, at han har den information fra organisationen Hold Danmark Rent, der har det som deres hovedformål at nedbringe mængden af henkastet affald i naturen og derfor har en naturlig interesse i at fremme deres tal.

Det burde man have gjort opmærksom på, erkender Thomas Buch-Andersen.

'Ligesom det også burde have fremgået, at der er tale om et kvalificeret skøn fra deres side,' tilføjer han.

Derudover fortæller Peter Falktoft også, at der skal fældes 200 træer for at producere 20 cigaretter om dagen.

'Det tal er der ikke dokumentation for. Der fældes træer til brænde for at tørre tobak. WHO og den svenske interesseorganisation VISIR vurderer, det løber op i 24 træer om året for 20 cigaretter om dagen,' skriver Thomas Buch-Andersen.

Se klippet over artiklen, hvor kanalchef Thomas Buch-Andersen – der i sin tid opfandt 'Sandhedsbarometeret' til faktatjek-programmet 'Detektor' – udsættes for sine egne metoder af Radio24syv.

'Derudover fældes der træer til papir til indpakning, kartoner, rullepapir og afskovning for at give plads til tobaksplantager. Det rigtige tal er et stykke over de 24, men om det er præcis 200, er usikkert, hvilket udsendelsen skulle have taget forbehold for.'

I programmet taler Peter Falktoft med professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger om, at tobaksproducenter har oplært deres unge sælgere til at 'stå og ryge eller lade, som om de var ikke-rygere'.

Men det burde man heller ikke have nævnt, erkender Thomas Buch-Andersen.

'Dette bygger på anonyme udsagn fra whistleblowere, der har talt med den pågældende professor. Vi kan således ikke dokumentere, at det er tilfældet. Udsagnet skulle derfor ikke have været med i udsendelsen.'

Heller ikke Charlotta Pisingers udtalelse om, at man 'bliver fattig i løbet af sit liv', hvis man begynder at ryge som ung, burde have været med i udsendelsen, da det ikke kan dokumenteres.

Slutteligt indrømmer kanalchefen også, at redaktionen bag programmet var blevet gjort opmærksom på oplysninger, der ikke passede ind i programmets vinkel.

'Tobaksproducenterne har i forbindelse med produktionen af programmer henvist redaktionen til en rapport fra Skattestyrelsen, der skønner, at der vil være øget grænsehandel, hvis man øger tobaksafgiften. Den pågældende rapport burde være nævnt i udsendelsen,' skriver han.