Arealkrav til store butikker er op mod 25 gange så store som ved genåbningen i foråret 2020.

Fra 1. marts må store dele af detailhandlen genåbne.

Det gælder også store butikker over 5000 kvadratmeter. Men særligt for dem bliver der krav om, at kunderne skal bestille tid, og at der skal sikres langt mere plads mellem kunderne end i de mindre butikker.

Der skal således være 250 kvadratmeter per kunde, hvis butikken er over 5000 kvadratmeter. Det viser anbefalingerne til butikkerne på virksomhedsguiden.dk, som Erhvervsstyrelsen står bag.

Det er mere, end hvad anbefalingen er for mindre butikker. For butikker under 2000 kvadratmeter er kravet 10 kvadratmeter per kunde. For butikker mellem 2000-4999 kvadratmeter er kravet det dobbelte.

Arealkravene betyder for eksempel, at en butik på 5000 kvadratmeter maksimalt må have 20 kunder på én gang, mens en butik på 4000 kvadratmeter kan have 200 kunder.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri mener branchedirektør Sidsel Dyrholm Holst, at arealkravet er for skrapt.

- Der er tale om store butikker med meget plads, og vi mener, at det er muligt at holde de sundhedsfaglige anbefalinger om afstand, selv hvis kravet er noget mindre. For eksempel 100 kvadratmeter per kunde, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Samme toner lyder fra Lotte Engbæk Larsen, der er markedschef i Dansk Erhverv.

- Det er grotesk, at en butik med 5001 kvadratmeter kun må have 20 personer samtidig. Det er et alt for skrapt krav.

- Vi mener ikke, at der er evidens for, at der er brug for så meget plads for at forhindre smittespredning, siger Lotte Engbæk Larsen.

Sammenlignet med genåbningen i foråret 2020 er der tale om langt skrappere retningslinjer for de store butikker.

Dengang skulle butikker mellem 5000-9999 kvadratmeter have 10 kvadratmeter per kunde, mens der for butikker over 10.000 kvadratmeter skulle være 20 kvadratmeter per kunde.

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) er det sundhedsmyndighedernes vurdering, at der er større risiko for smittespredning i større butikker.

- De minder om indendørs handelsstrøg, hvor man som kunde opholder sig længere og stimler sammen i mindre områder. Derfor åbner vi for de mindre butikker først, siger han i en skriftlig kommentar.

Han medgiver, at der fortsat er nogle af de større butikker, der må vente på at få en normal hverdag tilbage.

- Det er desværre prisen for den gradvise genåbning.

- Uanset om man åbner med få kunder eller har lukket, er der stadig mulighed for at søge hjælpepakkerne, lyder det fra ministeren.

Der er tale om anbefalinger, som mangler at blive skrevet ind i en bekendtgørelse, før de er gældende.

/ritzau/