1. april kan blive en skæbnesvanger dato for mange danskere.

En af dem er Thomas Gaarde.

Som ejer af restaurationerne Restaurant Maven og Krogs Fiskerestaurant i det indre København skal han 1. april for første gang betale af på sine coronalån til staten – præcis som resten af det danske erhvervsliv.

»Hvis vi skraber alt – hvad vi har – sammen, så kan vi måske godt betale. Men så har vi hverken penge til husleje eller lønninger måneden efter,« siger Thomas Gaarde til Finans – med streg under ordet »måske«.

Han er bestemt ikke den eneste restauratør, som er hårdt presset af de forestående tilbagebetalinger.

Derfor kommer branchen nu med et fælles opråb.

De to største brancheforeninger inden for restaurationsbranchen, Danske Restauranter og Caféer (DRC) og Horesta, appellerer til, at politikerne udskyder datoerne for tilbagebetaling af coronalånet til august.

Alternativet er ifølge DRCs politiske chef, Freja Brandhøj, at »alvorligt mange« danske restaurationer vil gå konkurs.

Det blev ellers besluttet på Christiansborg at udskyde de første tilbagebetalinger af coronalånene fra november sidste år til april i år.

Men ifølge brancheforeningerne har store dele af restauratørerne ikke haft mulighed for at tjene penge nok i løbet af vinteren til at kunne betale af på lånet til april – på grund af de restriktioner, branchen er blevet pålagt fra politisk side.

I alt har det danske erhvervsliv ifølge Finans' oplysninger optaget for coronalån 23,3 milliarder kroner.

På grund af de tidligere udskydelser forfalder flere rater til betaling 1. april, hvor næsten to tredjedele af lånene – som dækker over udskudte moms- og skattebetalinger – skal tilbagebetales.

Andre læser også