Har du mere end 100.000 kroner stående hos Nordea, skal du betale penge for at have penge.

Og selvom det alene kan virke absurd, er der ikke noget nyt i, at de fleste banker har negative renter.

Det er til gengæld beskeden om, at det fra 18. oktober 2021 blev endnu dyrere. For fra den dato skal bankens kunder nemlig betale en negativ rente på minus 0,70 procent, det skriver Nordea.

Det er en ændring på 0,10 procentpoint.

»Vi følger Nationalbanken, fordi deres ændring udgør en meromkostning for os,« skriver Javier Garrido, der er kommunikationschef i Nordea, til B.T.

Den 1. oktober 2021 nedsatte Nationalbanken foliorenten, renten på indskudsbeviser og renten på udlån med 0,10 procentpoint. Og det er altså noget, der giver genlyd hos bankerne.

Også hos Middelfart Sparekasse betaler privatkunder med over 100.000 kroner stående nu mere.

Her har den negative rente rykket sig fra minus 0,60 til minus 0,75 procent, skriver Middelfart Sparekasse. Ændringen trådte i kraft 1. oktober 2021.

»Forklaringen er, at vi som bank har en masse arbejde forbundet med, at tilbyde en konto. Det er ikke 'bare at have penge stående'. Det koster – og kundernes indlån vokser mere end udlån og det medfører omkostninger, der også skal løftes af kunderne selv. Vi har i mange år forsøgt at løfte den udgift alene, men det kan vi ikke længere,« siger Bjarne Jacobsen, der er kommunikationschef i Middelfart Sparrekasse, til B.T. og fortsætter:

»Jeg kan sagtens forstå, at det er frustrerende for kunderne, at det bliver dyrere at have penge stående i banken. Forretningsmæssigt ville vi også foretrække, at renten var positiv. Den negative rente er ikke en fordel for os.«

Han fortæller, at mængden af penge i omløb påvirker værdien af dem. Og at mange penge i samfundet – og store opsparinger blandt andet – resulterer i, at renten bliver negativ.