Selvom der ikke bliver pillet for restriktioner i restaurationsbranchen i denne omgang, sidder der alligevel en restaurant med hænderne så højt i vejret, som man kan komme.

For med genåbningen af kulturlivet kommer der helt andre boller på suppen for Restaurant Meat i Aalborg.

I januar indtil nu har de haft lukket og slukket – men de planlægger nu at åbne fra mandag 16. januar. En uge før, man havde planlagt at åbne.

»I det at kulturlivet åbner – og folk kommer mere ud, så åbner der sig et helt andet liv omkring os. Og så giver det mening for os at åbne,« siger Gitte Jensen, der er indehaver af Restaurant Meat.

Gitte Jensen er indehaver af Restaurant Meat i Aalborg.
Gitte Jensen er indehaver af Restaurant Meat i Aalborg. Privatfoto

»Så det betyder rigtig, rigtig meget for os. Det er der ingen tvivl om. For mig er det sådan set bare vigtigt at komme i gang, for det giver en form for stabil situation.«

Epidemikommissionen har anbefalet at åbne for store dele af kulturlivet, herunder biografer, spillesteder, teatre og museer fra søndag, hvilket Folketingets Epidemiudvalg har godkendt, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet onsdag.

Det har i januar været lukket, hvorfor Gitte Jensen i begyndelsen af året besluttede at lukke sin restaurant frem til 23. januar. Alt andet ville blive for dyrt, påpeger hun, i og med at færre bevæger sig ud, og flere holder sig hjemme.

»Lige nu har vi tabt 50.000 med kompensationsordningerne. Uden dem, ja så ville tallet have været meget højere.«

Indtil videre har Gitte Jensen som sagt modtaget kompensation – og det vil hun fortsat, såfremt hun oplever en nedgang i omsætning på mindst 30 procent, hvilket hun også forventer i takt med færre besøgende.

Dog skal restauranter og serveringssteder fortsat stoppe udskænkning klokken 22, ligesom man skal lukke klokken 23.

Derudover skal restauranter fortsat indordne sig med arealkrav for deres gæster.

Men det kommer ikke som nogen stor overraskelse for en række restauranter i Aalborg, herunder Caféministeriet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm deltager i pressemødet.
Sundhedsminister Magnus Heunicke, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm deltager i pressemødet. Mads Claus Rasmussen

»Vi har ikke kalkuleret med, at vi fik forbedret vilkår allerede fra mandag. Men man kan sige, at det jo ikke er så svær en situation for os, som det kunne være. Det er ikke den værste tid for vores branche at have de her restriktioner,« siger Martin Klyvø, direktør for Caféministeriet, og henviser til den aktuelle lavsæson for restauranter.

Disse restriktioner gælder frem til og med 31. januar.

Heller ikke på restaurant Alimentum er man overrasket over udmeldingerne på pressemødet, lyder det fra restaurantchef Simon Kvist Bjerre.

»Vi har ikke siddet på nåle, men hos os driver vi også en relativ normal drift. Vores dækker vel 75 procent af det normale. Og så gør en time til eller fra ikke den store forskel.«

»Men vi oplever at blive fravalgt, fordi kunderne føler, de sender et forkert signal ved spise ude – også selvom der ikke er noget forkert i det.«

Hvordan er det?

»Man står sådan lidt … Man kan jo ikke tvinge folk. Det er deres egen beslutning, og det er ikke hyggeligt, hvis man føler, der er et kamera på hvert gadehjørne ved at spise ude.«

»Så er det jo bedre at vente til det rigtige tidspunkt, for selvfølgelig skal det være en god oplevelse.«