Lyt til artiklen

Det har efterhånden vokset sig til en skandale af de større.

Det europæiske fodboldforbund UEFAs nej til, at den tyske hjemmebane, Allianz Arena i München, måtte blive farvet i regnbuekulør til aftenens kamp mellem Tyskland og Ungarn, har udviklet sig eksplosivt på kort tid.

Senest har den kontroversielle ungarske premierminister, Viktor Orban, blandet sig.

Han skulle have været til stede til aftenens vigtige kamp i den sydtyske storby. Men ifølge den tyske avis Bild har Orban valgt at droppe turen i sidste øjeblik.

Den ungarske premierminister Viktor Orban. Her til landets kamp mod Portugal ved EM.
Den ungarske premierminister Viktor Orban. Her til landets kamp mod Portugal ved EM. Foto: Laszlo Balogh / POOL
Vis mere

I samme ombæring har Orban sagt til nyhedsbureauet dpa, at han håber, at de tyske politikere, som har raset mod UEFA, vil acceptere det nej til regnbuefarver, som fodboldforbundet har udstedt.

Orbans udtalelser kommer efter, at UEFAs beslutning har skabt voldsomme reaktioner.

Ikke mindst i Tyskland.

Her har flere ministre været ude at beklage beslutningen.

I stedet har en stribe tyske virksomheder og offentlige instanser reageret. Det har de blandt andet gjort ved at ændre deres logoer på sociale medier til at indeholde regnbuefarver.

Her kan nævnes giganter som BMW, Volkswagen, Siemens og Puma. Men også Münchens politi og brandvæsen har ændret deres logoer som et direkte svar til UEFA. Samtidig planlægger en række tyske klubber at lade deres stadioner bade i regnbuelys i forbindelse med kampen onsdag aften, hvor der også skal uddeles 10.000 regnbueflag udenfor Allianz Arena, som fans kan tage med til kampen.

Hele sagen udspringer af Tysklands kamp mod Portugal tidligere ved EM-slutrunden.

Her anvendte den tyske anfører, Manuel Neuer, et anførerbind i regnbuefarver. Det tog man ilde op hos UEFA, der indledte en sag, som siden blev droppet.

Den tyske målmand og anfører, Manuel Neuer, med regnbue-anførerbind på.
Den tyske målmand og anfører, Manuel Neuer, med regnbue-anførerbind på. Foto: PHILIPP GUELLAND
Vis mere

Og det fik bystyret i München til at anmode UEFA om lov til at lade Allianz Arena stå i regnbuefarver til kampen mod Ungarn, som netop har vedtaget en række love, der diskriminerer mod blandt andet unge homoseksuelle.

Mange af UEFAs kritikere i sagen påpeger, at den magtfulde fodboldorganisation officielt i flot anlagte kampagner støtter op om menneskerettigheder og siger fra over for racisme og homofobi.

Samtidig siger de så nej til regnbueflag og modtager millioner af kroner fra lande som Rusland og Qatar, hvor homoseksuelle har enorme problemer med at være sig selv. Det har en B.T.-gennemgang af UEFAs sponsorer vist.

Hos LGBT+ Danmark udtalte man voldsom kritik af UEFA til B.T. tirsdag.

Sådan var det meningen, Allianz Arena i München skulle se ud onsdag aften. Men UEFA har sagt nej.
Sådan var det meningen, Allianz Arena i München skulle se ud onsdag aften. Men UEFA har sagt nej. Foto: Tobias Hase
Vis mere

»Det er vanvittigt at sige, at regnbuefarver er politiske. Og det er dybt kritisabelt af UEFA. De står med et forklaringsproblem,« sagde sekretariatschef i LGBT+ Danmark Susanne Branner Jespersen til B.T.

»Det ville være et godt statement at sende til Ungarn, hvor man netop har vedtaget nye love, der siger, at man ikke kan være den, man er. Og her viser UEFA bare sit sande ansigt,« lød det fra Susanne Branner Jespersen.

Og for at understrege det hykleri, som blandt andet LGBT+ Danmark mener, UEFA udviser, så kan man gå tilbage til 3. august 2019 klokken 19.20.

Her udsendte fodboldforbundet et tweet på sin hovedkonto med 1,6 millioner følgere, som var rettet mod den kommende EM-slutrunde.

»Vi er stolte over, at Euro2020 vil være en turnering for alle.« Og så brugte organisationen en regnbue og brugte hashtagget #EqualGame.