I den stort planlagte kampagnevideo kan man se internationale profiler som Paul Pogba, Ruud Gullit, Didier Deschamps og José Mourinho. Emnet er diskrimination.

Videoen er fra december 2020 og produceret af det europæiske fodboldforbund, UEFA. Men det klinger voldsomt hult. Det står helt klart her godt et halvt år efter, hvor UEFAs EM-slutrunde i fodbold er undervejs.

Det tager nemlig ikke mange blik på UEFAs officielle partnere ved EM for at konstatere, at kamp mod diskrimination, racisme og homofobi er flotte ord – lige indtil nogle af verdens mest magtfulde og kontroversielle selskaber åbner deres pengepunge fyldt med riyal, rubler og yuan.

For det, der i navn og geografi er en europæisk fodboldfest, er i virkeligheden en international begivenhed betalt med penge fra milliardforetagender fra lande som Rusland, Qatar og Kina.

Det samme billede af Cristiano Ronaldo. Det første uredigeret. Det andet, hvor flag erstatter de sponsorer, der er fra lande som Kina, Rusland og Qatar.
Det samme billede af Cristiano Ronaldo. Det første uredigeret. Det andet, hvor flag erstatter de sponsorer, der er fra lande som Kina, Rusland og Qatar. Foto: @JonathanHolslag - Twitter
Vis mere

B.T. har set nærmere på flere af UEFAs største sponsorer og giver et overblik over de mest kontroversielle partnere hos den magtfulde fodboldorganisation.

Alipay – og ejeren, der forsvandt ud af det blå

En mobilbetalingstjeneste, der er et søsterselskab til den kinesiske techgigant Alibaba. Stifteren Jack Ma har i løbet af en årrække været en af Kinas rigeste og mest berømte mænd.

Både inden- og udenfor Kina har Jack Ma været en superstjerne. Ikke mindst fordi han har bygget et af verdens mest værdifulde selskaber op. Men som det er tilfældet med så mange andre kinesiske selskaber, så er Alibaba og Alipay underlagt Kinas kommunistiske lederes gunst.

Og den mistede Jack Ma efter alt at dømme 24. oktober sidste år. Længe havde han tilladt sig selv at gå længere, end de fleste kinesere får lov til. Men da han inden en stor børsnotering sagde, at kinesiske banker, der er grundstøtte i Kina, har en 'pantelåner-mentalitet', blev det for meget. Børsnoteringen blev droppet i sidste øjeblik. Og Ma selv forsvandt på mystisk vis fuldstændig fra offentligheden i tre måneder.

Alipay-sifteren Jack Ma.
Alipay-sifteren Jack Ma. Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

Et tydeligt signal fra kommunistpartiets top. Ma var gået for langt. Og et tydeligt signal fra præsident Xi Jinping om, at udemokratiske og autoritære Kina i sidste ende bestemmer.

TikTok – de unges favorit, som undertrykker demokrati

På rekordtid er det kinesiske videodelings-medie blevet en favorit blandt unge verden over. Millioner af unge ser nu TikTok som deres primære sociale medie.

Men som B.T. tidligere har kunnet beskrive i en artikelserie, så har TikTok for vane at indsamle så store mængder info om sine brugere, at selv Facebook virker som de rene lam. Det har været så voldsomt, at Indien på et tidspunkt valgte at forbyde tjenesten, da man frygtede, at data fra det kinesiske sociale medie kunne bruges aktivt i den grænsestrid, som de to lande har i Kashmir-området.

Ydermere har TikTok modtaget voldsom kritik for at have undertrykt demokratiske protester i Hong Kong.

Den belgiske superstjerne Romelu Lukaku foran et TikTok-banner.
Den belgiske superstjerne Romelu Lukaku foran et TikTok-banner. Foto: LARS BARON
Vis mere

Og så skal det nævnes, at netop TikTok uredigeret lod brugere dele videoer af den bevidstløse Christian Eriksen, da han under kampen mod Finland lå på Parkens plæne.

Hisense – profiterer på sagesløse muslimer

Den kinesiske tv-producent har mange forskellige mærker i sit portefølje. Og mange kender nok til hovedmærket Hisense eller tv-mærker som Gorenje eller Toshiba, som man har opkøbt de seneste år.

Hvad de færreste dog formentlig kender til, er en australsk rapport fra 2020. Her kan man læse, at Hisense er et af 82 selskaber, som direkte eller indirekte profiterer på Kinas undertrykkelse af det muslimske uighur-mindretal i den vestlige del af landet.

Her har blandt andre BuzzFeed kunnet beskrive, hvordan tusindvis af uighurer er blevet sat i arbejdslejre, hvor de 'genuddannes', mens de udfører arbejde, der kommer blandt andre Hisense til gode. Direkte eller indirekte.

Det kinesiske tv-mærke Hisense.
Det kinesiske tv-mærke Hisense. Foto: DAVID MCNEW
Vis mere

Overlevere fra uighur-lejrene melder om tortur, voldtægt og tvangssterilisering.

Gazprom – Putins trumfkort

Den russiske gasgigant Gazprom har længe været et finde i fodboldeuropas mediebillede. Store klubber som tyske Schalke 04 har haft Gazprom som trøjesponsor. Og så har Champions League, som UEFA ejer, haft gasgiganten som storsponsor i en årrække.

Gazprom er statsejet. Og med salg for omkring 750 milliarder kroner i naturgas i 2019 var det verdens største børsnoterede gasselskab.

De mange milliarder tilfalder den russiske stat med Vladimir Putin i spidsen. Og de penge bruger man blandt andet til at holde det østlige Ukraine i en krigslignende tilstand og Krim under fortsat russisk varetægt.

Den russiske naturgas-gigant Gazprom.
Den russiske naturgas-gigant Gazprom. Foto: MAXIM SHEMETOV
Vis mere

Samtidig er det ikke lovligt for homoseksuelle at holde i hånd i Rusland. Alligevel flyder Gazproms penge uforstyrret til UEFA, der går ind for lige rettigheder for alle.

Qatar Airways – VM-vært med broget omdømme

Om halvandet år er den lille, men stenrige mellemøst-stat Qatar vært for VM. Og her spiller statsejede Qatar Airways en ikke ubetydelig pr-mæssig rolle.

På trøjerne hos en række storklubber og nu som UEFA-partner er de over alt i europæisk fodbold.

I den meget lidt fodboldparate oliestat har man hyret tusindvis af indere, pakistanere og srilankanere til for at bygge stadions. De lever under kummerlige forhold, og mindst 6.500 er døde under stadionbyggerierne.

Qatar Airways.
Qatar Airways. Foto: KARIM JAAFAR
Vis mere

Samtidig er homoseksualitet ulovligt i staten, der også støtter den palæstinensiske organisation Hamas, som mange lande anser for en terrororganisation.