Sundhedsministeren retter i en mail til B.T. kritik af Danske Regioner, der i det nye år vil lancere en ny applikation, der skal gøre det lettere at få fat på lægen. Regionerne afviser kritikken.

»Det er faldet sundhedsministeren for brystet, at Danske Regioner igen er ude og flage med et app-initiativ, som er et projekt, de kører sideløbende med 'Min Læge', der er stort set den samme app-løsning, som sundhedsministeren, PLO og Danske Regioner har aftalt,« skriver Sundhedsministeriet i en mail til B.T.

Regionerne præsenterede for nylig et nyt udspil, hvori det lød, at der fremover skal være én digital indgang til sundhedsvæsenet via appen 'Min sundhed', hvor man nemt og hurtigt kan få adgang til lægen digitalt 24 timer i døgnet samt få større kontrol over egne aftaler med sundhedsvæsenet.

Første version af appen skal være klar i 2019.

Initiativet er blevet beskrevet i en række artikler i B.T. Blandt andet da B.T for nylig skrev, at flere private aktører i lægehjælp, som er mere tilgængelige end i det offentlige system, er kommet på markedet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er ikke begejstret for 'Min Sundhed'.

For samtidig med Danske Regioners applikation lancerer Danske Regioner i samarbejde med PLO og Sundhedsministeriet appen ‘Min læge’, der bliver tilgængelig 1. december.

Via ‘Min læge’ får danskerne én mobil indgang til almen praksis. Således vil man fremover kunne få svar på blodprøver, få overblik over vacciner eller booke en konsultation. Appen dækker over 3.400 praktiserende læger.

Karin Friis Bach. Foto: Danske Regioner
Karin Friis Bach. Foto: Danske Regioner
Vis mere

Hos Danske Regioner afviser man kritikken fra sundhedsministeren:

»Min Sundhed skaber sammenhæng på tværs af sundhedsvæsenets sektorer fra egen læge til hospital, mens Min læge-appen udelukkende er indgang til én aktør i sundhedsvæsenet – nemlig almen praksis,« siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R).

I mailen til B.T. skriver Sundhedsministeriet videre, at sundhedsministeren minder om, at regionerne tidligere har lanceret to forskellige app-løsninger på samme sundhedsproblematik ‘med ret så katastrofale konsekvenser'.

Her er tale om de to applikationer ‘Hjerteløber’ og ‘Danmark redder liv’, som bruges til at tilkalde førstehjælpere ved hjertestop.

Danske Regioner mener dog ikke, at ‘Min Sundhed’ skal erstatte ‘Min læge’-appen.

»Ministeren har en pointe i, at vi skal handle ansvarligt, når vi udvikler nyt, hvor vi sørge for, at der ikke er unødigt overlap eller opstår forvirring hos borgerne. I dette tilfælde er der dog tale om to apps, der kan noget forskelligt og supplerer hinanden. Appen ’Min sundhed’ skal skabe overblik og sammenhæng for hele sundhedsvæsenet, men kan ikke eksistere uden de underliggende apps som 'Min læge', ’Medicinkort’ og ’Min sundhedsjournal’ på sundhed.dk,« siger Karin Friis Bach:

»Det vil ikke være fair at bede PLO om at udvikle en app til det samlede sundhedsvæsen - og det tror vi heller ikke, at de vil være interesseret i,« siger hun.

Danmark er det land i Europa, hvor den største andel af befolkningen har lavet en aftale ( 49 pct.) med sundhedsvæsenet online. Det fremgår af en ny rapport fra OECD.