For et par år siden læste jeg et stærkt irriteret indlæg fra en S-togs-bruger, der var rasende træt af at møde hjemløse på vej til og fra arbejde.

Han var så træt af at skulle afvise alle disse tiggere og bad myndighederne om hjælp. Kunne man dog ikke fjerne disse subsistensløse individer fra hans åsyn?

Vi har hjemløse i Danmark. I denne måneds Hus Forbi kan man f.eks. læse om Phillip, der mistede begge sine børn i en trafikulykke og gik ned med flaget og på hård druk.

De fleste hjemløse er jo folk, der enten har mødt livets værste sider eller i al skrøbelighed ikke har kunnet navigere i en rædselsfuld barndom, ukærlige relationer, vold, overgreb, forældres misbrug, eget misbrug… andre er psykisk syge og hører heller ikke til på gaden, og hvordan fanden man i et af verdens rigeste lande ikke kan finde ud af at hjælpe disse mennesker på deres vilkår, det fatter jeg selvfølgelig ikke en skid af.

Men nu er der 'new kid in town'! Jeg bor i København, og den seneste tid er jeg stødt på flere unge mennesker, omkring de 25 år, der sidder i baggy jeans, Alis T-shirt og fede sneaks og backpacks.

De har en slidt papkop foran sig til penge, men friske i hånden med kaffe fra en alt for dyr cafe. De sidder ofte i tomandsgrupper, hygger sig, sludrer og griner.

Nu er det jo ikke sådan, at tiggere pr. definition skal have det ad helvede til og ikke må grine. Det er da sikkert også en god idé at sidde i mindre grupper, da jeg flere gange har læst om overfald på hjemløse, der om natten bliver sparket til og tisset på.

Problemet her er, at jeg har en klar fornemmelse af, at de slet ikke er hjemløse. Ligesom ham fyren, jeg så på Strøget i København, der i en uges tid sad i trendy streetwear og smart rygsæk og ventede på, at folk smed deres penge i hans 'cap'.

Hjemløse kan sikkert se meget forskellige ud – jeg kender bedst dem ved Nørreport Station og områdets Hus Forbi-sælgere og romaerne i Ørstedsparken – men jeg mistænker altså, her, en helt ny gruppe, der kaldes 'begpackers'.

Unge backpackere, der har viet deres ungdommelige liv til at rejse rundt og for en stund slår sig ned i vestlige lande, når de mangler penge til happy hour på den irske.

Det er måske ikke nemt at finde sig et hurtigt opvaskerjob i Nyhavn, men det er kraftedeme et sært fænomen, når eventyrlystne mennesker helt kalkuleret sætter tiggeri i system og forventer, at vi andre skal betale transporten videre til Milano, hvor de kan tigge videre for oplevelsens skyld.

Jeg håber, at dine ekstra mønter går til værdigt trængende. Og hvis det er til en Hus Forbi-sælger, så tag avisen med – og læs den. Der kan man lære lidt om, hvem vores usynlige medborgere er.


Allan Nielsen og Tina Lund.
Allan Nielsen og Tina Lund. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Allan Nielsen

Den tidligere fodboldspiller og nuværende kone, Tina Lund, nåede knap at lande i Kastrup fra deres Dubai-exil, før der blev ballade. Ifølge Allan Nielsen er hans datter fra tidligere ægteskab nemlig blevet kaldt 'taber' af sin gymnasielærer, fordi hun ikke har ladet sig vaccinere. Nu klager han på Facebook. Må jeg ikke anbefale Allan i stedet at tage fat i skolen.

Skuespiller Robert Hansen.
Skuespiller Robert Hansen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Robert Hansen
'Anja og Viktor'-stjernen er kommet sig oven på bruddet med sin forlovede, Nynne Larsen. Det kan man se på Instagram, hvor der skulle flashes damer og alkohol i lange baner. Men som alle ved, er 'jo mere nedringet', 'jo højere grin', 'jo mere 'JEG-ER-FAKTISK-VIDERE' på sociale medier – jo mere ærgerlig over at blive forladt.

DanBreds administrerende direktør, Thomas Muurmann Henriksen.
DanBreds administrerende direktør, Thomas Muurmann Henriksen. Foto: danbred.com
Vis mere

Thomas Muurmann Henriksen
Det er den rigtige beslutning. Så højstemt og kontant lød det fra DanBreds bestyrelsesformand, Christian Junker, da direktøren for det hele, Thomas Muurmann, selv valgte at trække sig efter gentagne beskyldninger og erkendelser om sexchikane. Men der tager Christian Juncker tager fejl. Det er ikke den rigtige beslutning!

Den rigtige beslutning havde derimod været, hvis bestyrelsen selv allerede for år tilbage havde taget de grotesk mange henvendelser om seksuelle krænkelser alvorligt og reageret, som man bør og skal som leder. I stedet ignorerede bestyrelsen – med Juncker i spidsen – hele 18 (!) mellemlederes henvendelser om Thomas Muurmanns gentagne krænkende adfærd.

Den håndterede flere helt unge kvinders førstehåndsberetning om gramserier og seksuel krænkende adfærd fra direktøren med et hold-kæft-bolsje i form af cool cash. Måske skal formanden lige se lidt indad!

Kendisfrisøren Tage Frandsen.
Kendisfrisøren Tage Frandsen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Tage Frandsen
Jeg kan ikke huske helt, hvad jeg tænkte den aften, andet end 'hun ser sgu meget godt ud, hende der, skal man bolle hende? Tage Frandsen har udgivet en bog om sit liv med titlen 'Tage Frandsen: Historien om Danmarks første kendisfrisør' – og med det citat om mødet med hans kone kan jeg bare mærke, at det er en bog, der skal læses!

Tage fik to børn med Karin. Eller det vil sige, han fik kun et. Det andet barn viste sig nemlig at være lavet i fællesskab med Tages bror, og så blev Tage og Karin sjovt nok skilt. Kort efter sprang Tage ud som bøsse. Jeg ved ikke med dig, men mit liv lader til at være røvsygt!