Det findes et udtryk, der lyder 'walk the talk'. Gør, som du prædiker.

En pæn opfordring til ikke at være en hykler, men rent faktisk vælge cyklen på korte ruter frem for et milliontungt svin af en bil, når man er valgt ind i Købehavns borgerrepræsentation på at redde miljøet. Det lyder jo egentlig ret enkelt – men det er det åbenbart ikke.

Kronprinsparret, med Mary i front, turnerer ligestilling, som var hun blevet betalt for det, og derfor ser det jo umiddelbart lidt underligt ud, når Kronprinsen inviterer til jagt, og man på gæstelisten kan finde præcis nul (0) kvinder.

Allerede forrige år pippede et par næb om problematikken, og Kongehuset gravede derfor en ældre kvinde op til året efter – men desværre ikke en, der var fin nok til at komme med igen, og derfor var gæstelisten altså igen i år fri for østrogen.

Måske findes der ikke så mange rige kvinder, der går på jagt, hvad ved jeg. Kigger man på gæstelisten, lugter den i hvert fald langt væk af gode vennetjenester, og dem ved vi jo, at Kronprinsparret elsker.

Men nu er Kongehuset åbenbart blevet fortaler for ligestilling, og de kan muligvis ikke selv se det i al deres privilegieblindhed, men Kongehuset og ligestilling har altså aldrig været to i en sætning.

Sagen er nemlig, at institution-kongehus aldrig har været funderet på noget, der bare lugter minimalt af ligestilling – hverken institutionen, familien, gæsterne til hofbal eller blandt venner og gode økonomiske forbindelser på jagt.

Faktisk er Kongehuset lige præcis det modsatte af ligestilling: Man er født ind i privilegierne, man betaler ikke skat, man er hævet over loven, for bare at nævne tre uligheder.At vi overhovedet diskuterer kvinder på jagt, virker næsten skørt i den store sammenhæng. Og derfor sidder jeg med en tiltagende fornemmelse af hykleri, sniksnak og en helt gratis omgang på linje med Kronprinsens to flyvninger til Saint Tropez – på bare én uge – for at sejle med kammeraterne forud for den store klimatur til Grønland og Island.

Som da dronning Margrethe i sin årlige nytårstale bad danskerne om at spænde bæltet, skrue ned for overforbruget, mens hun selv sprængte alle rammer i eget budget.

Eller da hun fløj med helikopter til Nordjylland for at åbne Skagens Museum, mens hendes Bentley, Krone 121, kørte turen op gennem Danmark for at hente hende, da hun landede.

At have Margrethe som postergirl for miljøet svarer lidt til, hvis Kræftens Bekæmpelse brugte hende i en kampagne mod rygning. Præcis som Kongehuset leger fortaler for ligestilling. Det er jo helt blæst.


Svømmeren Jeanette Ottesen.
Svømmeren Jeanette Ottesen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

JEANETTE OTTESEN


Efter nogen stilhed dukkede Jeanette i denne uge op i Anders Hemmingsens podcast, hvor hun i sikkert selskab kunne ynke videre.

»Jeg har det okay, men det har været nogle voldsomme uger. Min bog er blevet modtaget lidt hårdt og stik imod min hensigt,« forklarede hun.

Og ja, det er jo nok de færreste, der ligefrem har til hensigt at gøre sig upopulær i hele Danmark.

»Det er ikke sjovt, når man prøver at gøre noget godt, og det så i stedet bliver modtaget helt modsat. Min intention var at være ærlig … men det er gået hen over hovedet på folk.«

Og her må jeg bare sige: Ingen tror på, at hun ville gøre noget godt – hun ville sælge bøger. Og hvis noget er 'gået hen over hovedet på folk', så er det ikke 'folk', der er problemet, men afsenderen af budskabet.

Statsminister Mette Frederiksen.
Statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

METTE FREDERIKSEN

Hele 46 dage skulle det tage for Minkkommissionen for at få Statsministeriet til at reagere på en alvorlig henvendelse om gendannelse af sms'er, der på mystisk vis var forsvundet.

Enhver, der nogensinde har arbejdet på Christiansbrog, ved, at forhandlinger, beslutninger – og alle mellemregningerne – skal journaliseres. Det skal man, fordi vi lever i det, vi kalder et demokrati, hvor både offentligheden og historien skal kunne få indsigt i, hvad der skete, og på hvilket grundlag.

Derfor var det også tåkrummende at se Frederiksen forsøge at spinne historien om, at hun var ren. Det var 'Statsministeriet', der havde rådet hende til at slette alle sine sms'er efter 30 dage.

Nu er sagen bare, at Barbara Bertelsen er Statsministeriet, det ved vi nu. Ikke PET, ikke FE – men hendes gode veninde Barbara, som vi må forstå på Mette, i hvert fald ikke skal klandres for noget. Men jo, det skal hun. Samt Mette. For siden 2012 har sms'er skullet journaliseres. Det ved alle.

Ibi Støving.
Ibi Støving. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

IBI STØVING

Tv-værten er blevet skudt i armen i et 'drive by shooting'. En flugtbilist plaffede hende ned i en rabat, og vel nærmest kun ved rent held ramte kuglen ikke hovedet eller andre vitale kropsdele.

Gerningsmændene er aldrig fundet – og kuglen har hun endnu i armen. Verden er eddermame et vildt sted.

Kurt Thyboe.
Kurt Thyboe. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

KURT THYBOE

En kæmpe er død. Hele Danmarks store boksekommentator og kendt som mangeårig chefredaktør på Ugens Rapport. En tur i spjældet for at stjæle rom fra Søværnet. Damer, fest og masser af rejser. Han blev 81 år, og hvis vi andre når bare halvdelen af det, Kurt gjorde, så skal vi nok være glade.

Andre læser også