Julen er skøn – husk det nu! Det er hjerternes fest.

Men ikke alle husker at nyde den, og det er en skam. Al den snak om julestress er bare for meget.

For helt ærligt – julen er, hvad vi gør den til. Vi har så travlt, som vi vælger at have i julen. Hvad er det, vi skal leve op til?

Der er ingen, der tvinger os til et overflødigt julebord til gæsterne juleaften eller i juledagene. Der er ingen i Danmark, der dør af sult og da slet ikke i julen. En madret fra eller til går nok.

Der er ikke præmie til den, som kan præstere mest eller købe flest gaver. I bund og grund skal vi huske at slappe af. Puste ud. Lade julestemningen komme ind under huden på os. Den dejlige mad. De lækre gaver.

Men vi skal i særdeleshed huske på, hvad der i virkeligheden er vigtigt. Og det er at være sammen med dem, som står os nær. Familien og vennerne. De går ikke op i, hvad vi præsterer, men hvem vi er som mennesker.

Det, jeg nyder allermest i julen, er gudstjenesten i Viborg Domkirke juleaften. Her synger næsten tusind mennesker med hvert sit næb med dejligt kor og skøn musik. Præstens prædiken med budskabet om det mest fantastiske, der skete julenat i stalden i Betlehem.

Her sidder jeg år efter år side om side med mine forældre. Sådan har det været juleaften hele mit liv.

Mine forældre er henholdsvis 83 og 87 år, og jeg værdsætter at kunne fejre julen med dem, selvom helbredet hos dem ikke er, hvad det var engang.

Vi nyder gudstjenesten og samtalen om den bagefter. Jeg elsker de stunder. Vi går meget op i nærværet. Mens jeg laver maden færdig, slapper de af i stuen. Det har de fortjent. Nu er det min tur til at være den, der gør noget for dem. Ikke bare juleaften, men året rundt. Det har jeg det godt med.

Julen er for mig en helt særlig tid. Den begynder allerede sidst i november, hvor jeg pynter op til jul hjemme i Viborg og på kontoret på Christiansborg.

Jeg er mildest talt meget optaget af traditioner. Julepynten står de samme steder, og på mit skrivebord derhjemme står den nisse, jeg fik i Bilka, da jeg var fem år gammel. Men jeg er også blevet så sat, at pynten nu skal være pæn og stilfuld. Dog uden at hyggen og charmen forsvinder.

Når min hverdag er i København, men mit hjem er i Viborg, kræver det en smule planlægning. Så juletræet er fældet og pyntet, og gaverne er købt. Nu venter maden, og hvad der ellers lige skal klares.

Men det er jo skønt. Husk det. Jeg synes, det er fantastisk at skulle forberede højtiden. Det eneste, jeg let kan undvære, er arbejdet med at tage al pyntet ned – og januarmørket, der venter bagefter.

December har for mig altid været lysene, vi tænder i den mørke tid. Jeg husker, hvordan mine forældre gjorde alt for, at jeg havde en dejlig jul, da jeg var barn. Det har jeg altid haft, og de år, hvor mine bedsteforældre var med, var noget helt særligt. Dansen om træet sluttede altid med 'Dejlig er Jorden'. Min bedstefars yndlingssalme.

Min barndoms jul var kærlighed og nærvær. Ikke alt mulig andet. Og jeg vil ønske for alle, at de kunne have den oplevelse.

Jeg synes – modsat nogle måske – at det er hyggeligt at købe gaver.

Noget, der til gengæld ikke er så hyggeligt er at se, hvordan nogle mennesker optræder i butikkerne, når der skal købes julegaver. De stakkels ekspedienter, der knokler for at servicere alle og pakke gaverne flot ind, har nok at se til.

Både de ansatte og ejerne af butikkerne er pressede. Tålmodigheden blandt kunderne er tydeligvis meget forskellig. Og stakkels den, der betjener i rækkefølge. Det kan let medføre surhed og grimme ord. Men helt ærligt – vi når det nok. Sænk skulderne og smil til ekspedienterne og ønsk en glædelig jul. Det har de sandelig fortjent.

Julen skal være hjerternes fest. Det er ikke nok at sige, at den er det. Vi skal selv gøre den til det. Det kræver, at vi beslutter os for, at det er sådan, det skal være. Helt uden at skulle leve op til nogen som helst andre. Men bare tage os godt af hinanden.

Julens stærke budskab bør i sig selv være nok. Så tag familien under armen og tag til julegudstjeneste, nyd maden, gaverne og alt hvad der ellers er, men stress nu ikke over det.

Glædelig jul.