Han er kendt for at elske og dyrke alt, hvad der er grotesk. Som sig selv og som karakteren Kirsten Birgit. Men lige nu kan Frederik Cilius højst svinge sig op til en opgivende latter.

»Der er efterhånden ikke noget, der kan overraske mig mere,« siger han om de nye ejendomsvurderinger og fortsætter:

»Så jeg gik sgu ikke ind og tjekkede med en fornemmelse i hjertet af, at det her offentlige system nok havde ramt det lige i røven,« griner han.

Den populære satiriker er nemlig en af de tusindvis af danskere, der blev helt paf, da han gik ind på vurderingsportalen.dk for at se de længe ventede opdaterede vurderinger.

'Så er det bare at rive hele lortet ned og slå et telt op', skrev han på Facebook om villaen i Hvidovre, som han og hans kone købte for tre år siden.

En villa som – ligesom for talrige andre, som B.T. har beskrevet – ikke alene var steget gevaldigt i ejendomsværdi, men også havde en grundværdi, der lå to millioner over ejendomsværdien. Som jo er den samlede værdi for hus og grund.

»Jeg kan forstå, at der åbenbart er en forklaring på det i et meget tænkt eksempel. Det er vist noget med, hvad den fulde udnyttelsesgrad af grunden potentielt kan være,« siger Frederik Cilius om den høje grundværdi.

»Men ifølge min lokalplan tror jeg næppe, at jeg må bygge en fem etages ejendom på min parcelhusgrund.«

Frederik Cilius som karakteren Kirsten Birgit, der blev berømt i 'Den korte radioavis'.
Frederik Cilius som karakteren Kirsten Birgit, der blev berømt i 'Den korte radioavis'. Foto: Tobias Kobborg
Vis mere

Igen griner han i den anden ende af telefonen. Og undrer sig lige så meget over ejendomsværdien.

»Den skal være et forsøg på at vurdere, hvad prisen på ejendommen var værd i 2020. Og jeg har handlet min ejendom i 2020, så man kunne jo bare slå op, hvad ejendommen har kostet der,« siger Frederik Cilius, hvis nye vurdering ligger i hvert fald en million over, hvad de rent faktisk købte huset for.

»Så er jeg med på, at grundvurderingen har været håbløst bagud i mange år, så den skal selvfølgelig opdateres, men jeg kan se her i mit nabolag, at der er mange, der er villige til at sælge prompte, hvis de kan få det for det, som den er vurderet til.«

»I mit område her på Vestegnen virker det til, at de fleste er noget forundrede over, hvad de sidder inde med af passiver.«

Præcis hvad de nye vurderinger kommer til at koste Frederik Cilius ham i kroner og ører, har han endnu ikke regnet på.

Men at systemet er af Kafkaske dimensioner, er han ikke i tvivl om.

»Det store problem er, at der sidder hundredtusindvis af danskere derude, der får en skrivelse fra det offentlige, som de har på fornemmelsen ingen gang på jorden har.«

»De tal danner jo grundlag for skatteberegningen i 2024. Og så kan man så komme med sin indvending i 2025. Så der er ikke noget at gøre ved det, før til den tid.«

»Jeg tænker, at der kommer til at være et kæmpestore oprydningsarbejde. Vi må se, hvad der sker.«