Møbelbutikker, elektronikforretninger og andre handelsdrivende i Lolland Kommune skal måske tænke sig om en ekstra gang, før de sælger deres varer på afbetaling til de lokale kunder. Sandsynligheden for, at kunden er dårlig betaler er nemlig temmelig stor.

Flere end hver tiende borger i Lolland Kommune - helt præcis 10,1 procent - er lige nu registreret som dårlig betaler i gældsregisteret RKI, og Lolland Kommune er dermed den kommune, der har landets højeste andel dårlige betalere (se hele listen med bund- og top-10 kommuner i bunden af artiklen). Det viser en ny opgørelse fra analysevirksomheden Experian, som driver RKI-registeret. Den gennemsnitlige dårlige betaler i Lolland Kommune har ubetalte regninger på 54.762 kroner.

Også for et år siden - i januar 2017 - havde Lolland Kommune den største koncentration af dårlige betalere. Heller ikke på de efterfølgende tre pladser er der sket forskydninger fra januar 2017 til januar 2018. Guldborgsund Kommune er stadig nummer to fra bunden efterfulgt af Ishøj Kommune og Kalundborg Kommune.

I den modsatte ende af Danmarkskortet ligger Allerød Kommune, hvor blot 1,8 procent af borgerne er registrerede som dårlige betalere. I det hele taget er der få dårlige betalere i de velhavende kommuner nord for København. Men de få borgere i velhaverkommunerne, der har skubbet de ubetalte regninger ind under de ægte tæpper, skylder til gengæld langt flere penge end RKI-skyldnerne på Lolland. De dårlige betalere i Gentofte Kommune har således landets højeste ubetalte regninger på gennemsnitligt 114.570 kroner; mere end dobbelt så meget som den gennemsnitlige dårlige betaler på Lolland.

På landsplan falder antallet af dårlige for fjerde år i træk. Antallet toppede i januar 2014 med 232.804 dårlige betalere og er derpå faldet gradvist med godt og vel 20.000 personer til nu 212.161.

»Det er et udtryk for, at danskerne er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Men det handler i høj grad også om, at virksomhederne er blevet gode til at kreditvurdere deres kunder. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og kunderne undgår gældsfælder,« siger Mette Frølund, kundeansvarlig for RKI hos Experian.

I dag er 4,6 procent af danskerne registreret i RKI med ubetalte regninger på gennemsnitlig 65.991 kroner.