Dressurrytteren Andreas Helgstrand skovler millioner ind i sit hestetræningsimperium Helgstrand Dressage. Men ikke alt er gået efter bogen i firmaet. Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

En egenkapital på over 250 millioner kroner, der er opnået på knap ni år. Den danske dressurrytter Andreas Helgstrand har på rekordtid skabt en formue, som imponerer i erhvervslivet.

Men bag kulissen er alt ikke så velpoleret, som det ser ud ved et besøg hos Helgstrand Dressage i Vodskov i Nordjylland. I 2015 fik Helgstrand Dressage en af de største bøder i Danmark i perioden fra 2014 til 2016 for brug af ulovlig arbejdskraft. Det viser en aktindsigt, som DR har fået hos landets politikredse.

Ifølge aktindsigten fik Andreas Helgstrand en bøde på hele 380.000 kroner for at have beskæftiget den amerikanske dressurrytter Jhessica Wells ulovlig.

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet siger til DR, at bødens størrelse er et udtryk for, at den ulovlige arbejdskraft er benyttet, selv om man har været bevidst om, at det har været i strid med loven.

»Bødens størrelse siger også noget om omfanget af den svindel, der er blevet begået. Derfor er der i dette tilfælde brugt en særligt skærpende paragraf,« siger han til DR.

Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve, der blandt andet forsker i arbejdsmarked, er enig i, at den store bøde indikerer, at Helgstrand Dressage har vist, at man har benyttet ulovlig arbejdskraft.

»Det er jeg enig i, at det tyder på. Det lyder som en høj bøde. Et af problemerne i den slags sager er, at straframmen ikke har været særlig stor, så jeg tror, at dette er en af de højere bøder, der findes på dette område,« siger han til BT og tilføjer:

»Hvis det er en bevidst overtrædelse, så bliver straffen også større. Med så stor en bøde, så virker det som om, at man bevidst har brugt ulovlig arbejdskraft og sandsynligvis gjort det til en så lav løn som overhovedet muligt.«

Det fremgår ikke af oplysningerne i DRs artikel, om den amerikanske dressurrytter også er blevet underbetalt. Ifølge Bent Greve hænger ulovlig arbejdskraft og løndumping dog ofte sammen.

»Det er et problem, som man ofte ser sammen. For har man nogen ulovligt ansat, så kan man lettere underbetale dem,« siger han.

Det er ikke første gang, at Andreas Helgstrand er kommet i mediernes søgelys i forbindelse med sine ansatte. I 2013 afslørede Fagbladet 3F, at den kendte rytter i to år havde haft en 23-årig rumæner ansat til en løn på 10.000 kroner om måneden uden hverken tillæg eller betaling for overarbejde.

Dengang vakte sagen kritik hos arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der kaldte rumænerens kontrakt for ’slaveri-lignende’. Kritikken prellede dog af på Helgstrand:

»Vi har folk, der ønsker at arbejde gratis for os. Vi driver jo et sted med international dressurstald. Folk skriver fra hele verden for at få lov til at arbejde for os og lære noget om hestebranchen. Folk vil gerne arbejde gratis bare for at få lov til at være der,« udtalte dressurstjernen dengang til BT.

Helgstrand er desuden også blevet anklaget og politianmeldt for hestemishandling af en tophest, hvilket han dog sidenhen blev frifundet for. Desuden er han blevet anklaget for svindel, da han i forbindelse med en hestehandel i 2012 snød stutteriejer Joan Andreasen for 3,3 millioner kroner. Joan Andreasen fik efterfølgende ved hjælp af en advokat sine penge igen.

Andreas Helgstrand har ikke ønsket at kommentere bøden for brug af ulovlig arbejdskraft overfor DR. BT har også forsøgt at få en kommentar fra dressurrytteren. Det er ind til videre ikke lykkedes.